Manuscript Mozart dat uit nazi-Duitsland werd gesmokkeld, onder de hamer

Op 20 mei wordt in Londen een zeldzaam manuscript van Mozart geveild. Het manuscript werd net voor de Tweede Wereldoorlog naar Zuid-Amerika gesmokkeld door een joodse vluchteling. Zijn dochter (98) wil dat het manuscript nog voor haar dood naar Europa terugkeert. Dat schrijft The Telegraph.

In 1938, net voor WO II uitbrak, maakte de joodse muzikant Rudolf Götz plannen om uit nazi-Duitsland te ontsnappen. Hij wist dat de Duitsers snel beslag gingen leggen op alles wat enige waarde had, dus hij besloot zijn laatste geld te spenderen aan het manuscript "Kyrie in C majeur” van Mozart. "Götz wilde daarnaast ook iets van de Europese muziekcultuur bij zich hebben, alvorens naar Zuid-Amerika te verhuizen", aldus Simon Maguire, de manuscriptenexpert van het veilingshuis Sotheby's.

Götz reisde vervolgens met zijn familie naar Zuid-Amerika. Om de ware aard van het manuscript enigszins te verbergen, scheidde hij de voorpagina van de rest van het manuscript. Dat bleek een goede beslissing te zijn, want het schip dat de rest van de bezittingen van de familie (inclusief de voorpagina van het manuscript) in 1939 moest overbrengen naar Zuid-Amerika, werd door een torpedo vernield. Alles wat aan boord was, ging verloren.

Mozart was 16 jaar toen hij in 1772 het "Kyrie in C majeur" schreef. Hij hield op na vijf pagina's. Het manuscript wordt nu dus verkocht door de dochter van Götz. Aangezien ze al 98 jaar oud is, wil ze het manuscript graag zien terugkeren naar Europa.

De veiling staat op 20 mei gepland in Londen en men schat dat het manuscript tot 600.000 euro kan opleveren. De familie had eerder al het Mozartmuseum in Salzburg aangeschreven, maar daar had men niet genoeg middelen om het manuscript over te kopen. Of de kleindochter het dan werkelijk aan iedereen wil verkopen? "Het manuscript kan zeker verkocht worden aan een Duitser of Oostenrijker, daar heeft de dochter van Götz geen probleem mee", aldus Maguire.