Oekraïense regeringstroepen rukken op naar centrum Slavjansk

Nabij de oostelijke Oekraïense stad Slavjansk woeden sinds vanochtend hevige gevechten. Oekraïense regeringstroepen rukken op naar het centrum van de stad, waar pro-Russische activisten zich verschanst hebben. De Oekraïense interim-minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, heeft tegen journalisten gezegd dat er vier Oekraïense militairen gedood zijn en 30 gewond zijn. Ook onder de burgerbevolking zijn slachtoffers gevallen, volgens de minister, maar hij zei niet hoe veel.
AP2014

De pro-Russische opstandelingen hebben aan een Russische tv-zender gezegd dat er in hun rangen zeker 20 doden gevallen zijn, maar dat is niet bevestigd door andere bronnen. Ook onder de burgerbevolking zouden er slachtoffers te betreuren zijn.

Volgens Aleksandr Maltsev, de woordvoerder van de zelf uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk, zijn er nabij de plaats Semenovka op de autoweg tussen Slavjansk en Donetsk gevechten tussen speciale Oekraïense troepen en "volksmilities". Naar verluidt openden vier Oekraïense pantserwagens het vuur op checkpoints. Ook worden er helikopters ingezet. Een helikopter zou nabij Slavjansk neergehaald zijn door de separatisten. Vrijdag waren er al twee helikopters uit de lucht geschoten.

In Slavjansk, een bastion van de pro-Russische separatisten, "dwingt men ons oorlog te voeren, tegen ons grondgebied", zei minister Avakov. "Mijn missie is de terroristen (zoals de antiregeringskrachten door Kiev worden bestempeld, nvdr) te elimineren".

"De enige tactiek is om beetje bij beetje naar het centrum van de stad op te schuiven", aldus de interim-minister. "Er is geen militaire oplossing, ze moet politiek zijn."

"Onze tegenstanders zijn goed getraind en goed uitgerust", zei het hoofd van de Oekraïense Nationale Garde, Stepan Poltorak. "Wij hebben ze in het centrum samengedreven. De wegen in de gevechtszone zijn gesloten, wij laten geen burgers door. Zij (de tegenstanders) doen er alles aan om ons te dwingen zware wapens te gebruiken, maar wij doen dit niet om de burgerbevolking te sparen", klonk het.