Resultaten Europese verkiezingen pas bekend na 23 uur

Op 25 mei wordt naast een nieuw Vlaams en federaal, ook een nieuw Europees parlement verkozen. De resultaten van die verkiezingen werden oorspronkelijk bekendgemaakt omstreeks 22 uur, maar nu is dat verlaat naar 23 uur.
BELGA/JANSENS

Het is een informele traditie dat resultaten van de Europese parlementsverkiezingen pas bekendgemaakt worden als alle stembureaus in alle lidstaten gesloten zijn. Dat leidt tot enkele eigenaardigheden: zo trekken de Nederlanders al op donderdag 22 mei naar de stembus, maar mogen ze hun resultaten pas bekendmaken op zondagavond 25 mei.

Oorspronkelijk werd aangekondigd dat die resultaten vanaf 22 uur bekend zullen zijn, maar nu blijkt dat een stembureau in een Italiaanse dorpje pas om 23 uur zijn deuren sluit. Daardoor moeten alle lidstaten tot na 23 uur wachten om hun resultaten bekend te maken.

lees ook