Russische filmster Tatjana Samojlova overleden

De (Sovjet-)Russische filmster Tatjana Samojlova (80) is vanmorgen aan hartklachten overleden. Dat meldt de Russische krant Moscow Times. Samojlova speelde de hoofdrol in het WOII-liefdesdrama "Als de Kraanvogels overvliegen" (Letjat Zjoeravli) van Michail Kalazotov, een film die in 1958 op het internationale filmfestival van Cannes de Gouden Palm veroverde.
1960 AP
Samojlova (links) in 1960, samen met Brigitte Bardot.

De in het toenmalige Leningrad geboren Samojlova volgde eerst balletstudies aan het Moskouse Bolsjoj-theater vooraleer voor de zevende kunst te kiezen. Andere bekende films met de actrice zijn "Neotpravlennoje pismo" ("De onverzonden brief", een vervolg op "Als de kraanvogels overvliegen") en "Anna Karenina" (1967) van Aleksandr Zarchi, met Samojlova in de hoofd- en titelrol van de Tolstoj-verfilming.

In 1993 werd Samojlova geëerd met de titel Nationale Artiest van Rusland. Ze was viermaal gehuwd en laat uit haar derde huwelijk een zoon na. De actrice was zondag 80 jaar oud geworden.