Verwarring rond verkiezing premier in Libië

In Libië is er grote verwarring rond de verkiezing van een nieuwe premier. Kort nadat in het parlement een kandidaat was verkozen en al de eed had afgelegd, kwam er discussie over de geldigheid van de stemming en werd een nieuwe kandidaat verkozen.
AP2014
Abdullah al-Thinni, een van de twee "premiers" van Libië

Het Libische parlement kwam zondag bijeen om een nieuwe interim-premier aan te duiden: de 42-jarige zakenman Ahmed Maiteeq. Die verkiezing werd door sommige parlementsleden al meteen in twijfel getrokken omdat hij volgens hen niet genoeg stemmen gekregen had. Ondanks de kritiek legde Maiteeq wel al de eed af.

Op de website van het Libische parlement werd nadien een brief gepubliceerd van de vicevoorzitter, gericht aan de ontslagnemende Libische regering. Die stelt dat oud-premier Abdullah al-Thinni zal aanblijven tot er een wettelijke opvolger is. Op dit ogenblik lijkt Libië dus twee premiers te hebben.

De rivaliteit illustreert de diepe verdeeldheid in het land. Sinds de dood van kolonel Moe'ammar al-Khaddafi is er weinig of geen sprake meer van een centraal gezag en hebben allerlei milities vrij spel. De verkiezing van een nieuwe eerste minister moest een stap zijn naar de verkiezing van een volledig nieuw parlement.