Vis eten vermindert depressies, of toch bij vrouwen

Vis eten maakt gelukkig. Nieuw onderzoek van de Menzies Research Institute in Tasmanië heeft namelijk uitgewezen dat wie twee keer in de week vis eet, 25% minder kans heeft op depressies. Maar er schuilt een addertje onder het gras: het werkt alleen voor vrouwen, niet voor mannen. Het onderzoek werd gepubliceerd in de American Journal of Epidemology.

Vis maakt niet alleen slimmer, maar ook gelukkiger. Meer dan 1.400 mannen en vrouwen, allemaal tussen de 26 en 36 jaar oud, werden gedurende 5 jaar gevolgd door Australische onderzoekers. De deelnemers moesten de hele tijd hun dieet bijhouden, een dieet dat overigens vele soorten vis bevatte. Daarnaast werden er ook gegevens van hun mentale gezondheid bijgehouden.

Zo slaagden de onderzoekers erin een link te leggen tussen het eten van (vette) vis en het voorkomen van depressies. Vrouwen die één keer in de week vis aten, verlaagden hun kans op depressies met 6 procent. Vrouwen die twee keer in een week vis aten, verlaagden hun kans op depressies zelfs met 25 procent. Vreemd genoeg werd er voor mannen die vis aten, geen verband gevonden tussen het eten van vis en voorkomen van depressies.

Waarom het eten van vis geen effect heeft op het voorkomen van depressies bij mannen, daar kunnen de onderzoekers voorlopig alleen maar naar gissen. Wel is er een vermoeden dat de omega 3-vetzuren (van de vis) in combinatie met de vrouwelijke geslachtshormonen, oestrogeen en progesteron, het brein goed laten functioneren.