Zetes in Ruisbroek produceert 450.000 biometrische paspoorten per jaar

Bij Zetes in Ruisbroek is de productie gestart van zowat 450.000 biometrische paspoorten per jaar. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft vandaag het bedrijf bezocht. Vanaf 1 juni daalt de prijs van de paspoorten.

De nieuwe paspoorten worden sinds dit voorjaar afgeleverd en bevatten naast foto en identiteitsgegevens ook een chip met daarin onder meer vingerafdrukken en een digitale foto. Voor het overige zien ze er grotendeels hetzelfde uit als de oude, hoewel het watermerk van koning Albert werd vervangen door koning Filip. De documenten worden geproduceerd in de hoogbeveiligde vestiging van Zetes in Ruisbroek, dat de openbare aanbesteding binnenhaalde.

Vorig jaar werden er 483.382 paspoorten afgeleverd in België en 44.787 in het buitenland. Vanaf 1 juni daalt de prijs van een paspoort, van 71 naar 65 euro in België en van 79 naar 75 in het buitenland. De gemeenten kiezen echter zelf of ze die prijsverlaging doorrekenen aan de burger.

Zetes produceert ook paspoorten voor Ivoorkust en Gambia.