10 jaar na "Friends": een vloek of een zegen?

"Friends", de handel en wandel van 6 boezemvrienden in New York. Wie heeft de Amerikaanse sitcom niet ooit minstens 1 keer gezien of zelfs integraal verslonden van begin tot einde en terug? Maar wat gebeurde er nadat de camera's waren gestopt met draaien? Exact 10 jaar na het einde van "Friends" kijken we achterom. Wat is er geworden van de wereldberoemde Vrienden van weleer?
AP2004

Jennifer Aniston (Rachel Green)

Het is niet toevallig dat Jennifer Aniston de enige uit de "Friends"-cast is met een ster op de Hollywood Walk of Fame. Al tijdens haar "Friends"-periode verovert ze het witte doek, met als hoogtepunt de kaskraker "Bruce almighty". Daarna is de lijst van romantische komedies eindeloos. Niet allemaal even hoogstaand, maar de kassa rinkelt wel elke keer dolenthousiast. De laatste jaren sluipt er wat meer drama in haar rollen en krijgt ze vaker de "moeder van"-rollen toebedeeld. Toch is Jennifer Aniston een echte filmster geworden in het post-"Friends"-tijdperk. Haar relatie met Brad Pitt zag ze wel snel op de klippen lopen. Troostprijs: in 2011 verkiezen de lezers van Men's Health haar tot Meest Sexy Vrouw Aller Tijden. Amen.

Courteney Cox (Monica Geller)

Met de "Scream"-trilogie leek ook voor Anistons collega en boezemvriendin Courteney Cox het pad naar het witte doek geëffend. Cox kon jammer genoeg nooit uit de schaduw treden van de opdringerige journaliste Gale Weathers. Haar carrière op het kleine scherm leek wel verzekerd, toen ze eerste keuze was voor de rol van Susan Mayer in "Desperate housewives", maar ze moest verstek laten gaan door haar zwangerschap. Het zal Teri Hatcher worst wezen. Na haar zwangerschap en de daarmee gepaard gaande depressie is het stil rond Cox, tot ze in 2007 haar eigen reeks krijgt, "Dirt". De serie wordt een jaar later al afgevoerd. Maar in 2009 scoort ze dan toch met "Cougar town", een amusante serie over een irritante vastgoedmakelaar. Ze krijgt er een Golden Globe-nominatie voor en plant zich zelfs voor een paar afleveringen in de regisseursstoel. Gelukkig, want in haar magere jaren vroeg ze een licentie aan als... vastgoedmakelaar, om meer winst te puren uit haar talrijke investeringen in vastgoed. Eind goed, al goed.

Lisa Kudrow (Phoebe Buffay)

Kort na "Friends" vertolkt Lisa Kudrow in "The comeback" een actrice die een comeback plant na een eenmalige hit. De "Friends"-acteurs en actrices die zichzelf spelen, het is een weerkerend fenomeen. "The comeback", dat Kudrow mee schrijft en produceert, wordt gesmaakt, maar de serie wordt na 1 seizoen afgevoerd door HBO. Daarna volgen een serie missers, bijrollen en stemopdrachten. Ze maakt pas echt haar comeback als onlinepsychologe Fiona Wallace in "Web therapy", dat ze ook nu weer mee ontwikkelt. Ze kreeg er een Emmy-nominatie voor in 2012. Ze kreeg er zelfs twee, want in datzelfde jaar is ze ook genomineerd voor "Who do you think you are", een documentairereeks rond de stamboom van bekende koppen, die ze opnieuw mee produceert. Lisa Kudrow lijkt 10 jaar na "Friends" vooral te doen wat ze echt graag doet en met succes.

Matt LeBlanc (Joey Tribbiani)

Zoals elke iconische Amerikaanse serie kreeg ook "Friends" een spin-off. In "Joey" trekt Joey Tribbiani van New York naar Los Angeles om zijn acteercarrière helemaal te lanceren. Helaas voor Joey en Matt LeBlanc flopt de serie. Daarna wordt het stil rond LeBlanc, héél stil. Vijf jaar later komen we in interviews te weten waarom. "Ik was van het geld aan het genieten, waarvoor dank trouwens. Een beetje aan het zwembad liggen, een beetje chillen." LeBlanc childe dus 5 jaar lang en kon pas uit zijn luie zetel worden gelokt in 2010 met "Episodes". In de serie, een samenwerking tussen BBC en Showtime, speelt LeBlanc... zichzelf, maar het moet gezegd, hij doet dat voortreffelijk. Hij won er zelfs een Golden Globe mee, iets wat hem nooit gelukt was in zijn "Friends"-tijd.

David Schwimmer (Ross Geller)

In tegenstelling tot veel van zijn Vrienden beleefde de carrière van David Schwimmer vooral een hoogtepunt kort na het einde van "Friends". Hij maakte in 2005 een opmerkelijke beurt in het succesvolle drama "Duane Hopwood". In datzelfde jaar leent hij zijn stem aan Melman, de hypochondrische giraf uit de "Madagascar"-franchise. In 2007 verschijnt Schwimmers echte regiedebuut met "Run, fatboy, run" (hij regisseerde onder meer ook 10 "Friends"-afleveringen en 2 afleveringen van "Joey"). De film was een bescheiden succes. Zijn tweede langspeelfilm, "Trust" (2010), krijgt wel lovende recensies, maar bezorgt de studio wel een financiële kater. Ondertussen zoekt Schwimmer zijn heil vooral in het theater in Londen en New York, waar hij zowel regisseert als acteert. Om de paar jaar kruipt hij dan weer in de huid van giraf Melman, jammer genoeg zijn grootste commerciële succes na "Friends".

Matthew Perry (Chandler Bing)

Alleen tijdens "Friends" kan Matthew Perry zijn sterrenstatus verzilveren. Er is het grappige "The whole nine yards" en een opmerkelijke passage in "The west wing". Na "Friends" schittert Perry nog 1 keer, in "The Ron Clark story", een film over een dorpsleraar die les moet geven aan probleemjongeren. Hij krijgt er Emmy- en Golden Globe-nominaties voor. Daarna is het armoe troef. Perry probeert nog wel en hij stampt zelf verschillende series uit de grond. Maar het lukt niet echt meer. Als gamefanaat leent hij zijn stem in 2010 aan "Fallout: New Vegas", exemplarisch genoeg het grootste kassucces met hem in een rol sinds "Friends".

We moeten mild zijn: uit de schaduw van "Friends" treden is een loodzware opdracht. Alleen Jennifer Aniston slaagde er met brio in. De anderen behaalden kleine tot middelgrote successen, deden hun eigen ding, vertolkten vooral zichzelf of traden eenmalig aan in elkaars series. Voor het geld moeten ze het wellicht niet meer doen, als je weet dat ze op het einde van "Friends" elk 1 miljoen dollar verdienden per aflevering. Wat is dan het beste nieuws 10 jaar na het einde van de serie? Wellicht dat ze nog steeds Vrienden zijn. Zo is Jennifer Aniston de meter van de dochter van boezemvriendin Courteney Cox en ook de drie mannen worden wel eens samen gespot, niet in het minst om te praten over een "Friends"-film. Ze zitten nog net niet alle 6 samen in de zetel in een koffiebar. Verborgen camera-grap iemand?