28 kilo goud gevonden in oud scheepswrak

In een scheepswrak voor de kust van de Amerikaanse staat South Carolina heeft een bergingsbedrijf 28 kilo goud gevonden. Het goud zou daar al verborgen liggen sinds 1857, toen het stoomschip er verging. Het bergingsbedrijf meent dat er nog meer goud verborgen ligt. Dat schrijft De Telegraaf.
AP2014

Vijf goudbaren en twee gouden munten, dat was de vondst van het bergingsbedrijf Odyssey Marine Exploration. Een stoomschip dat in 1857 voor de kust van de Amerikaanse staat South-Carolina is vergaan, hield de schat jarenlang verborgen. Moeilijk was de berging niet, het wrak hoefde zelfs niet uitgegraven te worden. Het bedrijf vermoedt dat er nog 62 miljoen euro aan goud verborgen ligt in het scheepswrak.

Stoomschepen bleken in het verleden al vaker een ware goudbron. Tussen 1989 en 1991 zou er al bijvoorbeeld twee ton goud naar boven gehaald zijn uit scheepswrakken. Het goud dat nu werd gevonden, werd met de Central America verscheept naar New York. Het goud was afkomstig uit Californië, waar toen de Californische goudkoorts opstak. Het zinken van het schip zou tot de Paniek van 1857, een van de eerste wereldwijde financiële crisissen, geleid hebben.

lees ook