"De Piratenpartij is een soort paard van Troje"

"We zijn een soort paard van Troje. We willen binnendringen in het systeem en van daaruit beginnen te hervormen." Dat zegt Sarah Van Liefferinge, de partijwoordvoerster van de Piratenpartij, in De Morgen. In Gent heeft de nog jonge politieke beweging de voorbije dagen een aantal grote borden overplakt met affiches.

De Piratenpartij ontstond 8 jaar geleden in Zweden uit protest tegen het verbod op het illegaal downloaden van muziek en films. De partij ijvert voor meer vrijheid, op het internet, maar ook daarbuiten. In enkele Europese landen heeft de beweging al verkozenen, maar bij ons is de partij nog niet echt van de grond gekomen.

"We werken alleen met vrijwilligers. In Gent zijn we met een dertigtal mensen. Onze partijkas wordt gevuld met hun lidgeld. Al bedraagt dat maar één euro, dus het meeste komt uit eigen zak", zegt partijwoordvoerster -een voorzitter hebben ze niet- Van Liefferinge, die ook lijsttrekker is voor het Vlaams Parlement in Oost-Vlaanderen.

De Piratenpartij is tegen partijpolitiek, maar doet er dus wel aan mee. "We hebben daar lang over gediscussieerd. Maar de enige mogelijkheid om echt dingen te veranderen is via het parlement. In die zin zijn we een soort paard van Troje. We willen binnendringen in het systeem en van daaruit beginnen te hervormen."

In Gent hebben de "piraten" de voorbije dagen heel wat borden volgeplakt met "Stem piraat"-affiches. "We hebben korte nachten achter de rug", zegt Van Liefferinge. Ze ontkent wel dat haar partij achter het verkiezingsvandalisme in Gent zit. In de stad worden om de haverklap ook borden beschadigd en beklad. "Wij doen niet aan antipolitiek."

lees ook