"Haalt SP.A 15 à 16 procent, dan is kans op tripartite reëel"

"Als de SP.A 15 à 16 procent haalt, dan is de kans op een tripartite reëel. Doe je daar drie procent af, dan is de kans dat je in Vlaanderen een regering vormt zonder de N-VA wel erg klein." Dat zegt SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte in een interview met Schamper, het studentenblad van de Universiteit Gent.

Net als in zijn 1 mei-toespraak raadt Vande Lanotte linkse kiezers af op PVDA of op Groen te stemmen. "Hoe beter Groen en PVDA scoren, hoe dichter de N-VA bij haar doelstelling zit. Zo simpel is dat. Mensen kijken altijd vreemd als ik dat zeg, maar we zagen hetzelfde al in Antwerpen: PVDA groeide er sterk en De Wever werd burgemeester", aldus Vande Lanotte.

De versnippering van stemmen op links maakt de kans op een linkse regeringsdeelname kleiner, luidt de redenering. "Het enige realistische alternatief voor een rechtse regering van de N-VA, CD&V en eventueel Open VLD is de klassieke tripartite. Dat is jammer, maar het is niet anders." Volgens Vande Lanotte kan er zo'n klassieke tripartite komen als zijn partij 15 à 16 procent haalt. Scoort de SP.A echter drie procent minder, dan komt er wellicht een regering met de N-VA.

In het interview met Schamper geeft Vande Lanotte ook toe dat zijn partij - achteraf gezien - misschien beter niet in een Vlaamse regering met de N-VA was gestapt. "Hadden we geweten hoe de laatste twee jaar zou lopen: nee." Volgens het SP.A-kopstuk kon aanvankelijk goed samengewerkt worden met de N-VA, maar is het onderwijsdossier "een afknapper van formaat" geweest. Bovendien is de N-VA volgens hem de voorbije twee jaar "verveld tot een extreem liberale versie van zichzelf".

Aan het slot van het interview laat de Oostendenaar nog verstaan dat hij zich graag de komende jaren zou bezighouden met Gezondheidszorg. "Daar wachten enorme uitdagingen. (...) Als u mij vraagt wat mij het meest intrigeert zou ik dat zeggen. Volksgezondheid."

lees ook