"Hogere prijzen doen eten beter smaken"

Een duur menu doet niet meer eten, maar wel meer smaken. Ons waarde-oordeel na een restaurantbezoek, is namelijk afhankelijk van de prijs die we betaald hebben. Tot die conclusie kwamen Amerikaanse onderzoekers, schrijft The Huffington Post.
Food and Drink Photos

139 mensen werden uitgenodigd voor een all-you-can-eat buffet in een chic Italiaans restaurant. Iedereen kreeg hetzelfde eten en dezelfde hoeveelheden voorgeschoteld. De ene betaalde echter 4 dollar, terwijl de ander 8 dollar neertelde. Achteraf gaven zij met het duurste menu een score die gemiddeld zo'n 11 procent hoger lag dan zij met het goedkopere menu.

"Het eten dat je aangeboden wordt, ga je sowieso opeten. De prijs van het menu zal echter een grote invloed hebben op je beoordeling van het eten en het restaurant", vertelt onderzoeker Ozge Sigirci van de Cornell Universiteit. Een prijsverlaging kan dus voor de restaurants een grote invloed hebben, want het beïnvloedt de perceptie van de restaurantbezoeker negatief. Voor een luxeproduct zoals de kreeft, verwacht men namelijk veel te betalen.

Hetzelfde geldt voor wijn. Eerdere tests toonden al aan dat goedkope wijnen goed scoren wanneer de proefpersoon geblinddoekt degusteert. Toch geniet men meer van dure wijn. Voor "genieten" moet je dus een dure kostprijs betalen.

“Als je op restaurant wil smullen van een buffet, kies dan het duurste uit dat je je kan veroorloven. Je zal niet meer eten, maar je zal je restaurantbezoek wel beter ervaren”, meent doctor Brian Wansink.