"Kosten overkapping kunnen worden terugverdiend"

Het plan om de Antwerpse ring te overkappen lijkt in Antwerpen zelf steeds meer bijval te krijgen. Dat bleek op een bijeenkomst en infovergadering in de Roma in Borgerhout gisteren. Voor een gelijkaardig project in de Spaanse hoofdstad Madrid swingen de kosten echter de pan uit.

Het overkappen van de Antwerpse ring krijgt in Antwerpen steeds meer bijval. Gisteren zijn de voorstanders van Ringland, het plan om de ring te overkappen, samengekomen in de Roma in Borgerhout op een informatiesessie. Ook Manu Claeys van de actiegroep stRaten-generaal schaart zich achter het initiatief. Hij schermt met het argument dat het geld dat nodig is voor het overkappen, terugverdiend kan worden door de lagere uitgaven voor de gezondheidszorg.

De voorstanders halen ook vaak Madrid aan als voorbeeld. In de Spaanse hoofdstad is een deel van de ring overkapt. Op 10 van de 33 kilometer lange ringweg werd een groot recreatiepark aangelegd, maar volgens Sven Tuytens, VRT-correspondent in Madrid, zijn de oorspronkelijk geraamde kosten daar flink aan het oplopen.

"Het oorspronkelijke prijskaartje was geschat op 1,7 miljard euro. Ondertussen zijn de werkzaamheden nog niet helemaal klaar en ze zitten al aan een kostprijs van 5,6 miljard euro", zegt Tuytens. "Er zijn nu al studies die zeggen dat de kostprijs voor de volledige ring boven de 10 miljard euro zal liggen. Nu weet men al dat het 35 jaar zal duren voor alles betaald is."