"Moslimbroeders zullen geen enkele machtsrol meer spelen"

Abdel al-Sisi, de gewezen generaal van het Egyptische leger die vorige zomer president Mohammed Mursi aan de kant schoof, heeft in een tv-interview gezegd dat de Moslimbroeders geen enkele machtsrol zullen spelen als hij eind mei tot president wordt verkozen.

De woorden van Al-Sisi zijn geen goed nieuws voor de aanhangers van de voormalige president Mursi. Hun politieke beweging, de Moslimbroeders, wordt verder ontmanteld. Sinds het afzetten van Mursi zijn al meer dan duizend mensen omgekomen in Egypte. De voorbije weken nog zijn honderden Moslimbroeders samen ter dood veroordeeld tijdens massaprocessen. Naar schatting 15.000 Moslimbroeders zitten in de gevangenis.

Al-Sisi, sinds vorig jaar al de echte sterke man in Egypte, is de topfavoriet bij de presidentsverkiezingen eind mei. Nu zijn grootste politieke tegenstanders, de Moslimbroeders, zijn uitgesloten, blijft er slechts één tegenkandidaat over. Maar de linkse seculiere politicus Hamdeen Sabahy lijkt geen partij bij de verkiezingen.

Niet alleen voor de Moslimbroeders is geen rol meer weggelegd in Egypte. Al-Sisi verklaarde in het interview dat ook het leger geen machtsrol meer zal spelen. Ten slotte zei hij dat er de voorbije maanden twee aanslagen tegen hem gepleegd zijn, maar dat hij niet bang is.