"Totale toewijding om kindermisbruik in de toekomst te voorkomen"

De afgelopen tien jaar heeft de paus wereldwijd 848 priesters die zich aan kindermisbruik schuldig hebben gemaakt uit hun ambt ontzet. 2.572 anderen kregen een lichtere straf. Dat blijkt uit statistieken die het Vaticaan aan de VN heeft overhandigd.
AP2012

Het was aartsbisschop en ambassadeur van het Vaticaan bij de VN Silvano Tomasi die de statistieken aan een VN-comité overhandigde dat toeziet op de implementering van het VN-verdrag tegen marteling.

Uit de cijfers blijkt dat de voorbije tien jaar wereldwijd 848 priesters door de paus uit hun ambt zijn ontzet omdat ze zich aan kindermisbruik hebben schuldig gemaakt. 2.572 anderen hebben een lichtere straf gekregen, vaak omdat het oudere of zieke priesters betrof. Tomasi benadrukte dat ze nooit nog contact met kinderen zullen hebben.

In januari raakte bekend dat paus emeritus Benedictus XVI tijdens de laatste twee jaar van zijn pontificaat 384 priesters uit hun ambt had ontzet, maar volgens Tomasi waren die cijfers toen onvolledig. De statistieken die hij nu heeft bekendgemaakt zouden wel volledig zijn.

"Er heerst geen klimaat van straffeloosheid", verzekerde hij het VN-comité. "Er is een totale toewijding om schoon schip te maken en misbruik van kinderen in de toekomst te voorkomen. Ik denk dat we een belangrijke drempel hebben overschreden in onze evolutie naar een nieuwe aanpak van deze problemen. De voorbije tien jaar is seksueel misbruik van kinderen door de Kerk op een systematische en allesomvattende manier bestreden."