"Uitspraak Reynders is de schaamte voorbij"

De uitspraak van Didier Reynders (MR) dat er zonder liberalen in de regering kinderen zijn verdwenen, lokt veel verontwaardiging uit. "Onwaardig en de schaamte voorbij", zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke. "Schandelijk", reageert PS-voorzitter Paul Magnette. Ook Jean-Denis Lejeune, de vader van de ontvoerde en vermoorde Julie, is verontwaardigd. MR-voorzitter Charles Michel neemt afstand van de verklaringen van zijn partijgenoot. Reynders zelf zegt dat hij verkeerd geïnterpreteerd wordt.

Aan het einde van een debat vanmorgen op de RTBF-radio, zegt eerste minister Elio Di Rupo (PS) dat hij geen nieuwe regering Martens-Gol wil, die in de jaren 80 strenge besparingen doorvoerde. Reynders reageert geërgerd en zegt dat hij veel respect heeft voor beide "staatsmannen", die een moeilijke situatie erfden van hun voorgangers (met socialisten in de regering).

Daarna zegt Reynders dit: "In de 10 jaar die zijn gevolgd (na de regering Martens-Gol, red.) zonder de liberalen in de regering, hebben we ontvoeringen gehad van jonge kinderen, affaires en een hele reeks andere dossiers die het land geschokt hebben, zoals de dioxinecrisis. De terugkeer van de liberalen in 1999 was nodig om de orde te doen terugkeren."

Een uitspraak die hevige reacties ontlokt bij zijn politieke tegenstanders. "Schandelijk", "de schaamte voorbij" en "een democraat onwaardig", zo luidt het onder meer (zie onderaan) bij Wouter Beke en Paul Magnette. Gwendolyn Rutten (Open VLD) van de Vlaamse liberalen heeft het over een "ongepaste uitspraken". "Ook campagne voeren doe je met respect", zegt ze.

In een korte reactie aan Belga neemt ook MR-voorzitter Charles Michel afstand van de verklaringen van zijn partijgenoot. "Ik keur de verklaringen af. Er is geen band tussen de samenstelling van een regering en de ontvoering van kinderen. Maar ik denk niet dat dit hetgeen was wat Didier Reynders heeft willen zeggen", zei Michel.

Jean-Denis Lejeune: "De taal van een adder"

Ook Jean-Denis Lejeune, de vader van het door Marc Dutroux vermoorde meisje Julie, reageert verontwaardigd. "Beste meneer Didier Reynders, hoe kunt u het zich veroorloven om te zeggen "dat er zonder de MR ontvoeringen van kinderen gebeuren". Dat is populisme. Het is schandelijk. Het is een gebrek aan klasse en respect. Echt de taal van een adder", postte hij op Facebook. Lejeune is kandidaat op de Kamerlijst van CDH in Luik.

"Als mijn verklaringen verkeerd geïnterpreteerd werden, betreur ik dat"

Reynders zelf reageerde eerst kort op Twitter (zie helemaal onderaan). Hij liet weten dat hij verwees naar de oorlog tussen de verschillende politiediensten en het gebrek aan controle op de voedselketen op dat moment. Na het debat vertrok het MR-boegbeeld naar Wenen voor een Raad van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken.

Bij zijn aankomst preciseerde hij aan het persagentschap Belga dat hij het beleid van de regering zonder liberalen aan de kaak had willen stellen door te verwijzen naar de politieoorlog en de dioxinecrisis, die de gebrekkige controle van de voedselketen blootlegde. Hij zegt dat hij het betreurt als zijn verklaringen over de ontvoering van kinderen in de periode dat de socialisten deel uitmaakten van de regering, "verkeerd geïnterpreteerd" werden.

"Het was het einde van het debat en ik werd onderbroken. Als mijn verklaringen verkeerd geïnterpreteerd werden, betreur ik dat", zegt hij. "Na de politieoorlog, moest onder leiding van Antoine Duquesne een ongeziene politiehervorming worden doorgevoerd, na de dioxinecrisis werd het voedselagentschap opgericht. Dat werd mogelijk door de komst van de liberalen in de regering. Ik heb uiteraard nooit wie dan ook willen verantwoordelijk stellen voor de dramatische gebeurtenissen die voordien hadden plaatsgevonden", verduidelijkte de MR-vicepremier, die nog zei "verbaasd" te zijn over de omvang van de reacties op de sociale media.

lees ook