"Volt" veroordeeld tot boete van 5.000 euro voor productplaatsing

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) heeft het Eén-programma "Volt" veroordeeld tot een boete van 5.000 euro wegens productplaatsing. In een item waarin tv-kok Sofie Dumont "Volt"-bier ging brouwen, zou de bierbrouwerij die haar bijstond te prominent in beeld gekomen zijn.

Volgens de VRM komen de benaming, het logo en de producten van de brouwerij tijdens het programma meermaals in beeld, waardoor er sprake is van productplaatsing. De kijker wordt daar echter niet van op de hoogte gebracht, want het PP-logo dat in dat geval verplicht is, komt niet op het scherm.

De VRT wijst erop dat zij niet de intentie had om de brouwerij te promoten, omdat er op geen enkele manier een tegenprestatie is beloofd of gevraagd en omdat er geen contract werd gesloten. Die argumenten kunnen volgens de VRM echter niet ingeroepen worden om het promotionele karakter van de beelden te ontkennen. 

De VRM besluit dat de VRT de regels rond productplaatsing geschonden heeft en veroordeelt de omroep tot een boete van 5.000 euro.