België gaat niet naar finale van Eurovisiesongfestival

België gaat niet naar de finale van het Eurovisiesongfestival. Axel Hirsoux slaagde er met zijn ballade "Mother" niet in om Europa te overtuigen. In de eerste halve finale in Kopenhagen streden 16 landen voor tien tickets voor de finale van zaterdag.
Bax Lindhardt

"Let the Eurovision song contest begin", riepen de drie Deense presentatoren Pilou Asbaek (bekend uit "Borgen"), Lise Ronne en Nikolaj Koppel. In de eerste halve finale in Kopenhagen streden 16 landen voor tien tickets voor de finale van zaterdag.

Armenië mocht de avond openen. Met zijn ballade is Aram MP3 een concurrent voor Axel Hirsoux. Zijn song begon zachtjes, maar barstte dan dramatisch open. "Toch niet helemaal loepzuiver", vond Peter Van de Veire.

Het Letse kwartet Aazemnieki bracht het folky, wat koldereske liedje "Cake to bake", een oorwurm. Buurland Estand stuurde met Tanja een zangeres zoals we er de afgelopen jaren wel meer zagen. Blond en met een act met sexy danspassen en nogal wat drama

Teletubbies, een identieke tweeling en een man in een rad

De Zweedse Sanna Nielsen probeerde al vaker om deel te nemen aan het Songfestival. Met de Céline Dion-achtige ballade "Undo" slaagde ze er eindelijk in. IJsland stuurde de vrolijke bebaarde band
Pollaponk die doorbrak als punkband voor kinderen. Met hun kleurrijke pakken, veel getrommel en handgeklap verraste dat niet echt. "Teletubbies", klonk het hier en daar op Twitter.

De Albanese Hersi was goed bij stem. "Ze klinkt soms een beetje als Shakira", volgens Peter Van de Veire. Hersi bracht haar ballade-met-gitaren vanop een enorm betonblok, wat Van de Veire deed denken aan "De grote sprong".

Tot de opvallendste deelnemers behoren de identieke Russische tweeling Maria en Anastasia Tolmachevi, al is hun uptempo nummer weinig opzienbarend. Toen ze 9 waren wonnen ze "Junior Eurosong". Op hun 17e staan ze op het "grote" Eurovisiesongfestival. Bij het begin van hun act leken ze met hun haar aan elkaar vast te zitten.

Lara Kazimova uit Azerbeidzjan zong een ballade, terwijl op de achtergrond een danseres aan een trapeze bengelde. "Van alle deelneemsters draagt ze de mooiste jurk", vond Eva Daeleman.

Of de Oekraïense deelneemster ook met een vlag op het podium zou verschijnen, vroeg men zich hier en daar af. Niets van. Maria Yaremtsjuk (foto), met de intussen traditionele sexy act, zong vol overtuiging haar poppy nummer. Opvallend was de act wel: op het podium stond een rad waarin een man als een hamster rondjes draaide.

Axel Hirsoux vol overtuiging en pathos

En dan was het de beurt aan België met Axel Hirsoux. Tussen heel wat acts van de gebruikelijke sexy zangeressen door zorgde hij voor een welkom rustpunt met zijn ballade "Mother". Hij begon een beetje nerveus, maar bracht zijn nummer vol overtuiging en pathos.

Cristina Scarlat uit Moldavië zong een ballade met wat dubstep erin verwerkt. Valentina Monetta uit San Marino stond al voor de derde keer op het podium van het Eurovisiesongfestival, al haalde ze de finale nog nooit. In haar ballade, gezongen in een witte wapperende jurk, was er ruimte voor een stukje parlando.

Vorig jaar deed Portugal wegens de crisis niet mee. Nu stuurde het land de blonde Suzy, lang niet naar de zin van alle Portugezen. Ze kreeg kritiek omdat haar liedje "plat" en helemaal niet typisch Portugees zou zijn. Inderdaad klinkt het meer als een soort Braziliaanse lambada, mogelijk een zomerhitje in de dop.

"Met wat slechte wil een beetje saai, met wat goede wil een kanshebber", zei Peter Van de Veire over het countrynummer "Calm after the storm" van The Common Linnets, het Nederlandse gelegenheidsduo gevormd door Ilse DeLange en Waylon. Het klonk voor de verandering wel eens als échte muziek. "Ik vind het echt een geweldig mooi nummer", zei Eva Daeleman.

"De Peter Van de Veire van Montenegro, altijd maar grapjes. Maar deze kan wél zingen", zo omschreef Daeleman Sergej Cétkovic, die een ballade met folkelementen zong, voor de verandering eens niét in het Engels. Op de achtergrond draaide een ijsschaatster rondjes.

András Kállay-Saunders -Hongaarse moeder, Amerikaanse vader- zong een nummer met een zware thematiek: over een meisje dat misbruikt wordt door haar vader. Daar paste een sobere act en dito outfit bij. De Hongaarse kandidaat zong met gevoel voor drama.

Wie gaat naar de finale?

  • Montenegro
  • Hongarije
  • Rusland
  • Armenië
  • Azerbeidzjan
  • San Marino
  • Oekraïne
  • Zweden
  • Nederland
  • IJsland