Boko Haram ontvoert nog eens 8 schoolmeisjes in Nigeria

Er zijn opnieuw 8 meisjes ontvoerd door de radicale Boko Haram in Nigeria. Ook aan de grens met Kameroen heeft de groepering verschillende controleposten aangevallen. De VS en Groot-Brittannië hebben beloofd hulp te bieden aan de regering bij de zoektocht naar de vermisten.

De ontvoering van de 8 meisjes vond plaats in het noorden van het land, in de deelstaat Borno. Dat heeft de krant Sahara Reporters gemeld. Aan de grens met Kameroen hebben de radicalen eveneens een aanval gepleegd op de controleposten van de politie en het leger.

Een grootschalige ontvoering vond plaats op 14 april, toen Boko Haram in het noordoosten van het land 276 meisjes heeft ontvoerd bij een aanval op een school. 53 van hen konden ontsnappen, 223 zijn nog steeds vermist. De leider Abubakar Shekau dreigt in een videoboodschap ermee de meisjes als slavinnen te verkopen. De Nigeriaanse overheid komt in nauwe schoentjes te staan nu de familieleden van de meisjes op straat zijn gekomen omdat er volgens hen niet genoeg actie wordt ondernomen om de meisjes terug te vinden.

Buitenlandse hulp bij zoekactie

De VS en Groot-Brittannië beloven hulp te bieden bij de zoektocht naar de ontvoerden. "We zullen praktische hulp bieden aan Nigeria", laat de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague weten. Meer details wil hij daarover nog niet kwijt. Van de VS krijgt het land informatie van de geheime diensten om de meisjes makkelijker te kunnen opsporen.

Nederlandse Nigeriaan vrijgelaten

De gekidnapte Nigeriaanse activist uit Nederland is vrijgelaten door zijn ontvoerders. Dat laat hij weten op Twitter. Hij werd zondag met drie Nederlanders ontvoerd nadat ze overvallen waren op een boot. De Nederlanders zijn nog niet vrij. Het is nog niet duidelijk wie er achter de ontvoering zit en wat de bedoeling is.

Boko Haram, wat "de westerse opvoeding is een zonde" betekent, wil een islamitische staat in het noorden van Nigeria. De extremistische groepering maakte sinds haar oprichting in 2009 al duizenden doden bij aanvallen tegen scholen, kerken, moskeeën en overheidsinstellingen.