De Wever: "Zonder opvolging is enkelband strafkwijtschelding"

Als het uitzitten van een straf wordt uitgevoerd via een elektronische enkelband, maar niet voldoende opgevolgd wordt, is dat in principe gelijk aan kwijtschelding van de straf. Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever.

De Wever reageert daarmee op de uitlatingen van enkele directeurs van justitiehuizen dat het elektronisch toezicht uitgehold is. "Wij hebben geen enkel probleem met elektronisch toezicht. Maar zonder opvolging en begeleiding komt dat neer op strafkwijtschelding", aldus De Wever. Het systeem zet volgens hem bovendien aan tot meer criminaliteit: "Een veroordeelde dealer kan perfect blijven dealen met een enkelband als daar niet genoeg controle op is."

De enige oplossing volgens De Wever is de aanpak van overbevolking in de gevangenissen. Dat zou volgens hem onder meer kunnen door buitenlandse criminelen hun straf te laten uitzitten in eigen land.

"Enkelbandsysteem is contraproductief"

Ook Vlaams Belang is geen fan van het enkelbandsysteem. "Het moedigt criminelen aan om verder te doen", volgens senator Bart Laeremans en Kamerlid Bert Schoofs. "Enkelbandgedetineerden krijgen hoogstens wat standaardvoorwaarden opgelegd en moeten slechts één keer langsgaan bij de justitie-assistent", klinkt het.

lees ook