Duitse omstreden kunstverzamelaar Gurlitt overleden

De Duitse kunstverzamelaar Cornelius Gurlitt is vandaag in de late voormiddag op 81-jarige leeftijd in zijn woning in München overleden. Gurlitt kwam begin dit jaar in het nieuws toen in zijn woning in München een onschatbare kunstverzameling werd gevonden, voornamelijk nazi-roofkunst.

Gurlitt, de zoon van Adolf Hitlers kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt, was al maanden zwaar ziek. In zijn woning in München werd in februari 2012 een onschatbare kunstverzameling gevonden en in beslag genomen. Daartoe behoorden werken van Picasso, Chagall, Matisse, Beckmann en Nolde.

Pas begin april had Gurlitt de bondsregering en de vrijstaat Beieren bij overeenkomst toegezegd zijn peperdure collectie ook na het eind van de inbeslagname door experten te laten onderzoeken en de werken die onder verdenking stonden van nazi-roofkunst zo nodig terug te geven. Daarop gaf de procureur van Augsburg de werken vrij.

Tot hij de centrale figuur werd van de wel meest spectaculaire kunstsensatie van de voorbije decennia, had Gurlitt een teruggetrokken leven geleid in zijn woning in Schwabingen en zijn huis in het Oostenrijkse Salzburg. "Buiten mijn doeken heb ik niets in mijn leven liefgehad", zei hij in zijn enige interview in het magazine Der Spiegel.

Federaal minister van Cultuur Monika Grütters loofde dinsdag Gurlitt, die zijn morele verantwoordelijkheid heeft genomen. Daarmee heeft hij een signaal gegeven voor eerlijke en rechtvaardige oplossingen bij de teruggave van nazi-roofkunst zei Grütters.

Het Openbaar Ministerie had de in totaal 1280 doeken op 28 februari 2012 op verdenking van belastings- en vermogensdelicten in beslag nomen en sindsdien achter slot en grendel gehouden.

Honderden werken worden er door de taskforce "Schwabinger Kunstfund" van verdacht nazi-roofkunst te zijn. Tegen het einde van dit jaar zal de herkomst van de doeken zo goed als achterhaald zijn. Gurlitt zou dan volgens de overeenkomst elk doek terugkrijgen, dat niet als roofkunst is erkend en niet aan de oorspronkelijke eigenaars werd teruggegeven.