Gebruik van middelste initialen doet u intelligenter lijken

Heeft u meer dan een voornaam? Maak er dan gebruik van, want uit een Iers onderzoek blijkt dat mensen onderzoekers of schrijvers die hun middelste initialen gebruiken, intelligenter inschatten. Hun bevindingen zijn verschenen in het European Journal of Social Psychology.
Dankt "Game of thrones"-schrijver George R.R. Martin zijn succes aan de initialen?

Veel mensen hebben meer dan een voornaam, maar maken er zelden gebruik van. De namen zelf en hun initialen zijn meestal niet meer dan een leukigheid op de identiteitskaart. Uit een Iers onderzoek blijkt echter dat het misschien de moeite waard is om te overwegen om die namen - en dan vooral de initialen - toch te gebruiken.

Uit het onderzoek van de universiteit van Limerick blijkt namelijk dat mensen die de initialen van hun middelste namen wel consequent gebruiken, intelligenter worden ingeschat. Zo lieten de onderzoekers een deel van hun proefpersonen een essay van auteur David Clark beoordelen, terwijl een tweede groep een essay van David F.P.R. Clark moesten beoordelen. Het nochtans identieke werk van David F.P.R. Clark werd beter beoordeeld.

"Mensen die intelligenter willen overkomen noemen vaak hun middelste initialen. Nu blijkt dat het ook een zeker effect heeft. De perceptie op iemand kan veranderen wanneer initialen genoemd worden", meldt onderzoeker Eric R. Igou. (nvdr. de onderzoeker gebruikt zelf ook zijn initiaal). Iemand zonder initialen wordt volgens de vorsers gepercipieerd als iemand met een lagere status.

De onderzoekers benadrukken wel dat het positieve effect van het gebruik van de middelste initialen enkel werkt wanneer iemand intellectueel wil uitblinken. Het heeft dus geen zin voor pakweg sportmensen om hun middelste namen te gebruiken.