Gevechten in Slavjansk eisen meer dan 30 doden

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov laat weten dat er 34 doden zijn gevallen bij gevechten in Slavjansk. Het zou gaan om 30 pro-Russische militanten en 4 leden van het regeringsleger. In Wenen komt de Raad van Europa bijeen om het aanhoudend conflict te bespreken.

Tijdens een militaire operatie tegen de separatistische groepen in Slavjansk zijn 30 pro-Russische militanten en 4 Oekraïense militairen omgekomen. Dat kondigt Avakov aan op zijn Facebook-pagina. Er zijn ook 20 gewonden gevallen aan Oekraïense kant. De exacte omstandigheden van de gevechten zijn onduidelijk. 

In het oosten en het zuiden van Oekraïne loopt de spanning stevig op. In Donetsk heeft de regering uit voorzorg alle internationale vluchten afgeschaft. In de provincie van Odessa is een nieuwe gouverneur aangesteld en de regering heeft er ook een troepenmacht naartoe gestuurd om de situatie beter te controleren.

Internationaal overleg

In Wenen houdt de Raad van Europa vandaag een ministeriële sessie om het voornamelijk te hebben over het vermijden van een burgeroorlog in Oekraïne, met het oog op de naderende presidentiële verkiezingen. "Het bloedige geweld in Odessa toont ons dat we dichter bij een militaire confrontatie komen", zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier. "Tot voor kort hadden we dit zelfs niet voor mogelijk gehouden."

Ook onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is aanwezig. Hij verzekert alvast de Belgische steun aan de Oekraïense presidentsverkiezingen op 25 mei. "Het zal niet gemakkelijk zijn om de verkiezingen te organiseren, maar beter onvolmaakte verkiezingen, dan geen verkiezingen", meent hij.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Andrij Desjtsjitsja zegt helemaal achter een nieuw internationaal overleg in Genève te staan. "Als Rusland klaar is om de presidentsverkiezingen te erkennen en hun steun voor extremistische groepen in ons land in te trekken, zijn wij klaar om opnieuw in gesprek te gaan" aldus Desjtsjitsja.

"Russischtaligen mee aan tafel"

Zijn Russische collega Sergej Lavrov vreest echter dat nóg een bijeenkomst op niets zal uitdraaien. "Enkel als de vertegenwoordigers van de Russischtalige regio's mee aan tafel komen zitten, is er kans op vooruitgang", aldus Lavrov. "De betogers willen dat hun stem gehoord wordt. Ze willen ook betrokken worden bij de beslissingen over de toekomst van hun land." Bovendien vindt hij het naar eigen zeggen ongewoon dat Oekraïne verkiezingen organiseert net wanneer het leger tekeer gaat tegen zijn eigen bevolking.

Dieter Nagl