Holebivereniging Çavaria formuleert 5 eisen voor politici

Çavaria, de Vlaamse koepel van holebi- en transgenderverenigingen , heeft in 5 punten haar belangrijkste eisen voor de komende verkiezingen samengevat. Çavaria wil onder andere meer geld om homofoob geweld te bestrijden en meer aandacht voor zelfmoordpreventie. Op de website van de vereniging kunnen politici het eisenpakket ondertekenen.

Vorig jaar werd het interfederaal actieplan tegen homofoob geweld goedgekeurd. Çavaria wil dat dat plan verder wordt uitgevoerd en bijgestuurd waar nodig. "Er moet geld worden vrijgemaakt om homofoob en transfoob geweld aan te pakken. Aan mooie woorden hebben we niets", zegt Jeroen Borghs, woordvoerder van Çavaria.

Ook zelfmoord verdient aandacht, vindt de vereniging. Jaar na jaar tonen studies aan dat zelfmoordcijfers hoger liggen bij holebi’s en transgenders. Çavaria wil meer geld voor hulpverleners en projecten die werken rond zelfmoordpreventie.

Transgenders moeten het makkelijker hebben om officieel van geslacht te kunnen veranderen. De verplichte sterilisatie voor transgenders moet worden afgeschaft. "België schendt met deze maatregel de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens", verklaart Borghs. Het moet ook mogelijk worden een derde optie voor geslachtsregistratie te voorzien op officiële documenten, vindt Çavaria.

Daarnaast moet er gewerkt worden aan de maatschappelijk aanvaarding van mensen met hiv. Ten slotte wil Çavaria dat het onderwijs meer aandacht besteedt aan holebi- en transgenderthema's.

Op de website van Çavaria hebben al 759 politici het eisenpakket ondertekend.