Koop eens een Engelse berg

Een Britse graaf zit in grote geldproblemen en doet daarom een opmerkelijk deel van zijn landgoed van de hand: de iconische berg Blencathra, een van de meest geliefde bergen van het Engelse Lake District.

Hugh Lowther, de graaf van Lonsdale, zit in moeilijke financiële papieren. Sinds zijn vader is overleden enkele jaren geleden, moet de graaf nog zo'n 11 miljoen euro aan successierechten ophoesten. Eerst probeerde hij hier en daar wat antieke meubelen en kunstwerken te verkopen, nu heeft hij iets groters in de etalage geplaatst: een berg van zijn landgoed.

De berg in kwestie was al 400 jaar in het bezit van de familie, maar staat nu voor zo'n 2,1 miljoen euro te koop. Wie dat bedrag op tafel legt, krijgt daarvoor een berg van 868 meter hoog en 1.083 hectare groot, maar kan er zelf weinig mee aanvangen. De berg is een van de meest iconische onderdelen van een natuurgebied. Het massaal gaan exploiteren of er woonwijken op bouwen is dus niet mogelijk.

In de aankoop van de berg zitten wel een aantal extraatjes. Zo krijgt de nieuwe eigenaar graasrechten om een duizendtal schapen te laten grazen op de berg en mag die voortaan de middeleeuwse titel van Lord of the Manor of Threlkeld aannemen. Met die titel kan de nieuwe eigenaar overigens aan the College of Arms een persoonlijk wapenschild aanvragen.

Geïnteresseerden kunnen hier altijd terecht voor meer informatie.

lees ook