Monument in Amsterdam spreekt Hitlergroet uit

Gisteren is er in de Nederlandse hoofdstad grote ophef ontstaan. Het "Orakel op de Dam", een kunstwerk ter gelegenheid van de 4 en 5 meiviering, had op een plein de Hitlergroet uitgesproken. Aangezien het kunstwerk een ode was aan het recht op vrije meningsuiting, kon iedereen via sms een boodschap laten weergalmen op De Dam. Met alle gevolgen van dien. Dat schrijven enkele Nederlandse media.

In Nederland vindt op 4 mei de Nationale Dodenherdenking plaats, gevolgd door de viering van de Bevrijdingsdag op 5 mei. Aan de kunstenaar Joep van Lieshout werd gevraagd een kunstwerk te maken dat een plaatsje zou krijgen op de Dam, dicht bij het Nationaal Monument en het Koninklijk Paleis.

Van Lieshout maakte een mechanisch beeld van 2,5 meter groot, dat de naam het "Orakel op de Dam" meekreeg. Het kunstwerk bestaat uit een groot, ijzeren hoofd met staalblauwe ogen. Opmerkelijk is dat het kunstwerk spreekt. Aan de toeschouwers werd gisteren gevraagd om via een sms een boodschap door te sturen die het kunstwerk vervolgens uitsprak. Het idee erachter was dat het kunstwerk ongefilterd alle boodschappen die het binnen kreeg, liet weergalmen over het plein. Op de website schrijft de organisatie dat het kunstwerk "raakt aan de thema's van 5 mei, zoals vrijheid van meningsuiting en het feit dat mensen niet altijd hun eigen gedachten formuleren - maar soms klakkeloos die van een ander overnemen".

De sms-dienst werd gisterenochtend geopend en werd afgesloten om 22u 's avonds. De eerste teksten die 's ochtends weerklonken, waren poëtisch en aforistisch van aard, aldus het NRC Handelsblad. Later op de dag liep het echter grondig mis. Het kunstwerk liet de Hitlergroet "Sieg Heil" weerklinken over het plein, tot grote afschuw van de toehoorders.