Obama wil "internationale mobilisatie" tegen Boko Haram

De Amerikaanse president Barack Obama wil een internationale mobilisatie tegen de islamitische groep Boko Haram. In een gesprek met tv-zender ABC noemde hij de ontvoering van meer dan 200 schoolmeisjes in Nigeria een "weerzinwekkende" situatie.
ANDREAS SOLARO

Tijdens het gesprek bevestigde Obama dat Nigeria het Amerikaanse voorstel heeft aanvaard om een team Amerikaanse experten te sturen, in een poging de meisjes terug te vinden. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry had dat aanbod eerder op de dag geformuleerd tijdens een telefonisch onderhoud met de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan.

"We gaan er alles aan doen om hen te helpen", verklaarde Obama. De VS zou een "interdisciplinair team" naar Nigeria sturen, met onder meer enkele militairen. Ze zouden met hun Nigeriaanse collega's samenwerken in het kader van de opsporingen.

President Obama, die voor het eerst publiek over de zaak sprak, noemde Boko Haram een van de ergste terroristische organisaties op lokaal of regionaal niveau. "Sinds jaren doden de leden van Boko Haram zonder erbarmen. Wij streven naar een veel ruimere samenwerking met de Nigerianen om de groep te bestrijden", aldus Obama, die hoopt dat de massale ontvoering "de gebeurtenis is die de hele internationale gemeenschap aanspoort om eindelijk iets te doen tegen deze vreselijke organisatie."

De VN waarschuwt Boko Haram dat als de organisatie haar dreigement om de meisjes als slaven te verkopen, uitvoert, ze voor altijd vervolgbaar zijn voor oorlogsmisdaden. "We waarschuwen hen dat er in het internationaal recht een absoluut verbod bestaat op slavernij en seksuele uitbuiting. Boko Haram kan vervolgd worden voor misdaden tegen de mensheid."

World Economic Forum overschaduwd

Vanaf vandaag vindt in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja het World Economic Forum plaats. De uitlatingen van Boko Haram komen voor de regering dan ook bijzonder ongelegen. Die had immers gehoopt met de economische top Nigeria te kunnen promoten als de beste plek in Afrika om te investeren. In maart werd het land de grootste economie van het continent. Maar de bijeenkomst van economische en politieke leiders wordt nu overschaduwd door de ontvoeringszaak, waardoor het veiligheidsprobleem in Nigeria blootgelegd wordt.