Opnieuw journalist vermoord in Filipijnen

Gewapende mannen hebben een journalist gedood in Bongoa, in het zuiden van de Filipijnen. De regio heeft te lijden onder zware criminaliteit. De Filipijnen behoren tot een van de gevaarlijkste landen voor journalisten.

Het gaat om de 27ste journalist die is vermoord sinds 2010. Dat maakten de autoriteiten bekend. Dit keer gaat het om Richard Najib. De man, actief als radiojournalist bij radio DXNN, kwam terug van een basketbalwedstrijd toen 3 mannen hem neerschoten. "Mogelijke motieven voor deze daad worden onderzocht, maar een persoonlijk meningsverschil behoort tot de mogelijkheden", meldt een verantwoordelijke van de lokale politie.

Bongao is het meest zuidelijke eiland van de archipel en de regio wordt geteisterd door gewapende, islamitische groepen. Volgens het nationaal Syndicaat van journalisten in de Filippijnen zijn al 27 journalisten gedood sinds president Aquino werd beëdigd in 2010. De president engageert zich in de strijd tegen dit soort toestanden.

Volgens het Comité voor de bescherming van journalisten, gevestigd in New York, ligt de trieste balans nu op 76 gedode journalisten sinds 1992. Dat brengt de Filipijnen op de derde plaats volgens de 'straffeloosheidsindex' van het Comité.