PVDA krijgt steun van 250 prominenten

PVDA heeft een lijst bekendgemaakt van 250 prominenten die een oproep ondertekenden om nieuwe linkse stemmen in het parlement te laten horen na de verkiezingen van 25 mei.

Het gaat onder meer om vertegenwoordigers van de culturele wereld zoals regisseur Robbe De Hert en muzikant Kris De Smet (De Nieuwe Snaar), academici zoals antropoloog Jan Blommaert en toxicoloog en fijnstofspecialist Ben Nemery en vertegenwoordigers van middenveldorganisaties. Ook de meer dan 100 vakbondssecretarissen en -verantwoordelijken op de lijst, zowel van het ABVV als het ACV, springen in het oog.

Alle personen op de lijst ondertekenden onlangs een stemoproep voor PVDA, "Ik versterk links" getiteld. In hun gezamenlijke verklaring stellen de ondertekenaars dat we "nood hebben aan creativiteit en innovatie", en er daarom "nieuwe linkse stemmen in het parlementaire debat" moeten verschijnen. "Het zou het democratisch debat ten goede komen, en het zou ook het linkse gedachtegoed bij de traditionele centrumlinkse partijen versterken", klinkt het nog.

Partijvoorzitter Peter Mertens is opgetogen met de steun en stelt dat de stemoproep meteen extra duidelijk maakt waar PVDA+ bij de komende verkiezingen voor staat. "Als je de oproep goed leest, stel je vast dat het geen oproep is voor een stem voor de PVDA+, maar een stem voor de mensen van onderuit zelf", vindt hij. "De mensen een megafoon geven, zodat de stem die er al is maar die onder de radar blijft in de media en in het parlement, na 25 mei eindelijk ook in het parlement weerklinkt."

Meest gelezen