Reynders biedt zijn excuses aan

Didier Reynders (MR) biedt zijn excuses aan voor de uitspraken die hij vanmorgen tijdens een debat op de radio gedaan heeft. Reynders had zich daar laten ontvallen dat in de jaren 90, met socialisten en zonder liberalen in de regering, kinderen werden ontvoerd en vermoord. De woorden van Reynders lokten heel wat negatieve reacties uit.

Reynders zei dat hij niemand heeft willen kwetsen. "Het was misschien een fout van mij. Ik ben ook vader van kinderen en ik begrijp de reactie van sommige mensen die misschien gekwetst waren en ik wil hen mijn excuses aanbieden", zei Reynders. Het zijn vooral de reacties van gewone mensen die Reynders ertoe aangezet hebben zich te verontschuldigen. "Dit was zeer emotioneel voor mezelf. Het was niet mijn bedoeling en vlak na het debat was er niemand die reageerde. Het is pas nadien dat ik de reacties gehoord heb."

Die uitspraken lokten een storm van reacties uit politieke hoek uit. Reynders verdedigde zich eerst kort op Twitter (zie helemaal onderaan). Hij liet weten dat hij verwees naar de oorlog tussen de verschillende politiediensten en het gebrek aan controle op de voedselketen op dat moment. Na het debat vertrok het MR-boegbeeld naar Wenen voor een Raad van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken.

Bij zijn aankomst preciseerde hij aan het persbureau Belga dat hij het beleid van de regering zonder liberalen aan de kaak had willen stellen door te verwijzen naar de politieoorlog en de dioxinecrisis, die de gebrekkige controle van de voedselketen blootlegde. Hij zegt dat hij het betreurt als zijn verklaringen over de ontvoering van kinderen in de periode dat de socialisten deel uitmaakten van de regering, "verkeerd geïnterpreteerd" werden.

"Het was het einde van het debat en ik werd onderbroken. Als mijn verklaringen verkeerd geïnterpreteerd werden, betreur ik dat", zegt hij. "Na de politieoorlog moest onder leiding van Antoine Duquesne een ongeziene politiehervorming worden doorgevoerd, na de dioxinecrisis werd het voedselagentschap opgericht. Dat werd mogelijk door de komst van de liberalen in de regering. Ik heb uiteraard nooit wie dan ook willen verantwoordelijk stellen voor de dramatische gebeurtenissen die voordien hadden plaatsgevonden", verduidelijkte de MR-vicepremier.

lees ook