Reynders: "Ja, ik ben kandidaat-premier"

Vicepremier Didier Reynders (MR) is kandidaat om Elio Di Rupo (PS) op te volgen als premier. Dat heeft hij gezegd op de RTBF-radio, waar hij in debat ging met Di Rupo. Dat is een primeur in deze campagne. "Het zal afhangen van de resultaten en van de allianties", aldus Reynders.

Di Rupo kreeg eerst dezelfde vraag: is hij kandidaat om zichzelf op te volgen als premier. De premier wil zijn werk voortzetten, maar blijft voorzichtig. Hij benadrukt dat de PS de grootste partij moet zijn in Wallonië en dat ze samen met de SP.A de grootste politieke familie moet van het land moet vormen. Bovendien is het niet zeker dat zijn partij rond de tafel zit, luidt het.

Reynders is eveneens kandidaat, "als de liberale familie de grootste is". Met zijn MR zet hij in op Brussel. "De ambitie is om in Brussel de grootste te worden, waar ik kandidaat ben, om zo aan te tonen dat er in België niet alleen nationalisten zijn in het noorden en socialisten in het zuiden, maar dat er ook een andere weg is. Een sterke liberale aanwezigheid is van groot belang in Brussel."

"Het zal afhangen van de resultaten en van de allianties", besluit Reynders de kwestie van het premierschap. En wil hij voortgaan met een socialist aan het roer? "Eventueel zouden we de dingen moeten veranderen, als dat mogelijk is", antwoordt hij, al zegt hij ook geen neen.

De prioriteit: jobs

Beide politici zijn het eens over de prioriteit voor de komende legislatuur: jobs. Maar over hoe ze die willen creëren, verschillen de visies. Reynders wil bijvoorbeeld de vennootschapsbelasting laten dalen. Di Rupo reageert afwijzend. Voor een loonlastenverlaging is de premier wel gewonnen. Al trekt Reynders de oprechtheid daarvan in twijfel. Hij vergelijkt de socialisten die de loonlasten willen doen dalen met "vliegende vissen", niet meteen de norm dus.

"Ik ben blij dat de andere partijen, inbegrepen de socialisten, nu ook om een lastenverlaging vragen. Wij hebben dat thema centraal gezet in de campagne", aldus Reynders nog. Di Rupo benadrukt dat een lastenverlaging voor zijn partij gekoppeld moet zijn aan het creëren van jobs. Hij drukt ook op het belang van het opvoeren van de strijd tegen de fiscale fraude en het versterken van de koopkracht van de mensen.

"We hebben de N-VA niet nodig om een liberale politiek te voeren"

De houding ten opzichte van de N-VA dan. "We zien een convergentie tussen hun programma’s", zegt Di Rupo over de MR en de partij van Bart De Wever. Hij verwijst onder meer naar de automatische indexkoppeling. "Als we de index afschaffen, is dat een nettoverlies voor gepensioneerden of mensen met een laag inkomen van honderden euro's per jaar. Wij strijden voor het behoud van de index." Een ander voorbeeld dat de premier geeft, is een verhoging van de btw.

Reynders ontkent dat zijn partij aan de index wil raken of een btw-verhoging wil doorvoeren. "Ik ben duidelijk geweest: ik wens niet dat men meerderheden maakt met de N-VA, niet federaal en al zeker niet in Brussel", zegt hij. "Wij hebben de N-VA niet nodig om een liberale politiek te voeren, we hebben dat de voorbije jaren uitstekend gedaan met Open VLD."

Helemaal aan het einde van het debat doet Reynders ten slotte een krasse uitspraak. "Zonder de liberalen in de regering hebben we ontvoeringen gehad van jonge kinderen, affaires en een hele reeks andere dossiers die het land geschokt hebben." Een uitspraak die meteen veel reacties losweekt. (Lees het artikel: "Uitspraak Reynders is de schaamte voorbij").

lees ook