Russische president Poetin verbiedt vloeken

De Russische president Vladimir Poetin heeft een wet ondertekend die "obsceen taalgebruik" verbiedt in Russische cultuur en media. Wie zich toch waagt aan gevloek in een artistiek werkstuk, riskeert een boete van ruim 1.000 euro. De wet treedt op 1 juli in werking.
AP2014

De wet legt boetes op voor het organiseren van "een openbare vertoning van een literair, artistiek of volkskundig werk dat obscene krachttermen bevat." Alleen "literair Russisch" zal nog worden geduld. Eerder had al het parlement in Moskou het wetsvoorstel goedgekeurd.

Met het verbod op obsceniteiten in de taal, wil de Russische overheid naar eigen zeggen de burgers beschermen tegen de beschadiging van de taal en cultuur. Het is evenwel niet duidelijk welke woorden als obsceen gekwalificeerd kunnen worden. "Een onafhankelijk onderzoek zal dat per gebeurtenis moeten vaststellen", laat het Kremlin weten.

Burgers die zich toch obsceen uiten, kunnen een boete tot 50 euro krijgen. Voor ambtenaren is dat het dubbele en vloekende bedrijven hangt een boete tot 1.000 euro boven het hoofd.

De artistieke wereld in Rusland heeft zich al negatief uitgelaten over de nieuwe wet. Critici zien hier opnieuw een poging van Poetin in om de vrije meningsuiting te beperken, na de wet die homoseksuele propaganda verbiedt.

Vandaag raakte ook bekend dat de Russische overheid nieuwe software uittest die het internet moet afschuimen op obsceen taalgebruik in sociale media.