Somalië, het ergste land om moeder te zijn

Somalië is anno 2014 het ergste land ter wereld om moeder te zijn. Dat blijkt uit de jaarlijkse lijst die de ngo Save the Children maandagavond in Londen publiceerde.
AP2012

Het klassement vergelijkt de omstandigheden waarin moeders zich bevinden in 178 landen, onder meer op vlak van gezondheid, niveau van vorming en kernindicatoren over de kinderen, zoals hun gezondheid en hun voeding.

Sinds de eerste publicatie van het rapport in 2000 hebben 28 landen behoord tot de laatste tien van het klassement. Van deze landen zijn er slechts vier die recent niet het toneel waren van een gewapend conflict. Achttien landen worden regelmatig getroffen door natuurrampen.

"Het onvermogen om te beantwoorden aan basisnoden is zowel oorzaak en gevolg van conflicten in landen zoals de Centraal-Afrikaanse Republiek, Somalië en Soedan. De armste gezinnen, in hoofdzaak vrouwen en hun kinderen, worden in regel meer getroffen door rampen, zowel veroorzaakt door de natuur of veroorzaakt door de mens", aldus de organisatie.

In het klassement van 2014 bezetten Afrikaanse landen - zoals de voorgaande jaren - de tien laatste plaatsen. De stand wordt aangevoerd door Finland voor Noorwegen, Zweden, IJsland, Nederland, Denemarken, Spanje, Duitsland, Australië en België. Frankrijk is twintigste, de Verenigde Staten bezetten de 31e plaats.

Somalië, een land verwoest door de burgeroorlog sinds 1991, sluit de rij, achter de Democratische Republiek Congo (laatste in 2013), Niger en Mali.