Tobintaks gaat in 10 Europese landen van kracht vanaf 2016

Op 1 januari 2016 zullen 10 landen uit de eurozone, waaronder België, Duitsland en Frankrijk, de tobintaks invoeren. Dat is een belasting op financiële transacties, zoals onder meer aandelen.

In ons land zal de tobintaks vanaf 2016 geleidelijk aan de beurstaks moeten vervangen. Obligaties en andere financiële producten vallen hier voorlopig niet onder. Elk land kan zelf beslissen hoeveel die taks bedraagt en wat er met de opbrengst gebeurt.

"De gewone belegger wordt nu ook geraakt door een beurstaks", zegt minister van Financiën Koen Geens (CD&V). "Die moet progressief vervangen worden door een Europese financiële transactietaks. Het is de bedoeling ons huidige inkomstenpatroon minstens aan te houden en de opbrengsten die we vandaag uit die beurstaks halen, te blijven bewaren", aldus Geens.