Universitaire ziekenhuizen luiden de alarmbel

De universitaire ziekenhuizen in ons land hebben een open brief geschreven en zijn een internetpetitie gestart. Ze vrezen dat de kwaliteit van onze gezondheidszorg erop achteruit zal gaan omdat de voorbije jaren fors is bespaard. Als dat ook de volgende jaren nog gebeurt, kan dat gevolgen hebben voor het wetenschappelijke onderzoek in de ziekenhuizen.

"Als nieuwe technieken niet meer in België worden ontwikkeld, dan zullen op termijn ook de toepassingen van die nieuwe technieken uit de patiëntenzorg verdwijnen", waarschuwt Johnny Van der Straeten van het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen.

"Dan zullen wij een van de laatste landen worden waar nieuwe geneesmiddelen of nieuwe medische technieken gebruikt zullen worden. Dat zal betekenen dat de gezondheidszorg in globo erop achteruit zal gaan", zegt hij.

De ziekenhuizen roepen de nieuwe regering op niet door te gaan met besparen, maar net meer te investeren in wetenschappelijk onderzoek. "Onderfinanciering van universitaire ziekenhuizen heeft nefaste gevolgen voor de patiënt en de kwaliteit van de gezondheidszorg", luidt het in de open brief van het UZ Gent, het UZA, het UZ Leuven, het UZ Brussel, het Ersamusziekenhuis in Brussel, het ziekenhuis Saint-Luc in Brussel en het universitair ziekenhuis in Luik.