Vanackere: "Reynders wil gewoon zo veel mogelijk stemmen binnenrijven"

"Een land als België heeft een premier nodig die in staat is het collectief belang boven dat van zichzelf of de eigen partij te plaatsen." Met die woorden maakte voormalig minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) in "Terzake" subtiel duidelijk dat hij minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) weinig geschikt acht om aan het hoofd van de volgende federale regering te komen.

Vanackere reageerde vanavond in "Terzake" op de heisa die vanmorgen ontstond na de parallellen die Reynders op de RTBF-radio trok tussen het kindermisbruik en de dioxinecrisis in de jaren 90 en de afwezigheid van de liberalen in de regeringen toen.

"Deze uitspraken zijn typisch voor Reynders", meende Vanackere. "Hij wil politiek scoren door anderen naar beneden te halen. Ik denk niet dat er een heuse strategie achter zijn uitspraken schuilging, hij reageerde gewoon vanuit zijn instinct."

"Politici moeten hun collega's meer gaan respecteren"

Heeft Reynders dan wel een persoonlijkheid om premier te worden, wat hij zelf maar al te graag wil? "Het is niet aan mij om die vraag te beantwoorden", wilde Vanackere daarover kwijt. 

Toch was tussen de regels duidelijk te horen dat de voormalige minister van Financiën én nota bene de opvolger van Reynders in die functie het MR-boegbeeld weinig geschikt acht om de volgende federale regering te leiden.

"Reynders wil momenteel vooral zoveel mogelijk stemmen halen", stelde Vanackere. "Hij gaat er van uit dat hij met uitspraken als deze premier kan worden. Hij is niet zozeer een strateeg als wel een tacticus."

"Een land als België heeft een premier nodig die in staat is het collectief belang boven dat van zichzelf of de eigen partij te plaatsen. Er is nood aan een politieke stijl waarbij politici hun collega's meer gaan respecteren." Lees: Reynders faalt volgens Vanackere op al deze punten en laat het premierschap beter aan zich voorbijgaan.

lees ook