Wathelet wil geluidshinder Brussels Airport verminderen

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) kondigt een aantal maatregelen aan om de geluidshinder rond Brussels Airport te verminderen. Onder meer Brussels minister van Milieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) eiste dat hij zijn spreidingsplan zou terugdraaien.

"De route die over de gemeente Etterbeek loopt, zal minder worden gebruikt. Tussen 22 uur en 7 uur wordt ze zelfs helemaal niet meer gebruikt. Vliegtuigen die naar het zuiden vertrekken, zullen bij voorkeur gebruik maken van de zogenaamde Ikea-route", klinkt het.

Wathelet benadrukte dat dit de enige oplossing op korte termijn is die het akkoord tussen de politieke formaties respecteert, naast de capaciteit van de luchthaven. Het nieuwe spreidingsplan terugdraaien is volgens de staatssecretaris geen optie, omdat zulks nefast zou zijn voor verschillende andere omwonenden.

Gisteren kondigde de Brusselse regering nog aan dat ze naar de rechtbank van eerste aanleg in Brussel trekt om het plan over de spreiding van de vliegroutes van en naar Brussels Airport op te schorten.