Wetenschappers ontdekken nieuwe acrobatische spin

Wetenschappers hebben in Marokko een nieuwe, bijzonder acrobatische spinnensoort ontdekt. Die spin beweegt zich via een soort flikflak voort. De onderzoekers ontdekten de spin in de woestijn in het zuidoosten van Marokko, niet ver van de Algerijnse grens. De spin heeft de naam Cebrennus rechenbergi gekregen, naar de Duitse professor Ingo Rechenberg.

Andere spinnen verplaatsen zich door het zand door zich van zandduinen te laten rollen. Maar de Cebrennus rechenbergi heeft daar een andere manier voor gevonden: hij duwt zich van de grond af, waarna zijn poten een serie snelle flikflak-bewegingen maken. Zo rolt de spin actief door het zand heen. Volgens de onderzoekers is dit de enige spin die zich met zo’n beweging verplaatst.

De spin gebruikt de beweging niet altijd, maar vooral wanneer hij zich bedreigd voelt. Met de flikflak-bewegingen kan de spin zo’n twee meter per seconde afleggen. Dat is dubbel zo snel als wanneer het dier zich gewoon voortbeweegt.

De spin leeft in een zelfgebouwde, rechtopstaande buis, bijeengehouden door zijdedraden, die hem beschermt tegen de zon, maar ook tegen roofdieren.

De Marokkaanse spin is niet alleen interessant voor biologen. Zo hebben onderzoekers al een 25 centimeter lange robot ontwikkeld, die zich voortbeweegt zoals de Cebrennus rechenbergi. De robot kan worden ingezet in de landbouw, op de bodem van de oceaan of misschien zelfs op Mars