Zuma verdedigt dure verbouwingen met verkrachtingsvrees

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma ligt onder vuur omdat hij zijn huis voor zo'n 17 miljoen euro (246 miljoen rand) verbouwd heeft. De president verdedigt de hoge kostprijs van zijn verbouwingen met het argument "dat hij zijn vrouw wil beschermen tegen een nieuwe verkrachting".
AP2012

Zuma heeft zijn huis met zo'n 17 miljoen euro aan overheidsgelden volledig laten renoveren. Volgens de president zelf ging het om aanpassingswerken voor de veiligheid. "In het verleden is mijn huis tot twee keer toe in brand gestoken", zegt Zuma. "Bij een inbraak eind jaren 90 hebben inbrekers mijn vrouw verkracht." Om te voorkomen dat dat opnieuw gebeurt, moest zijn huis beter worden beveiligd.

Het was tot nog toe niet bekend dat een van de vrouwen van Zuma eind jaren 90 verkracht is. Volgens de Zuid-Afrikaanse wet wordt de identiteit van verkrachtingsslachtoffers angstvallig geheim gehouden. De Zuid-Afrikaanse president heeft ook niet laten weten welke vrouw er precies verkracht werd, polygamist Zuma hield er eind jaren 90 immers vier verschillende vrouwen op na.

Zijn tegenstanders kunnen niet lachen met het verkrachtingsargument. "Verkrachtingen zijn een ernstig probleem in dit land. Ik hoop dat Zuma het argument niet misbruikt om te verdoezelen dat hij erg veel belastinggeld gepompt heeft in de renovatie van zijn huis", klinkt het. "Hij zou beter de algemene veiligheid verbeteren, in plaats van enkel zichzelf te beschermen."