Zwitserland gaat bankgegevens delen

Zwitserland heeft beloofd om bank- en belastinggegevens automatisch te gaan delen met andere landen. Het land tekende samen met 34 leden van de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en nog 13 andere landen, waaronder China en Rusland, een verklaring waarin de uitwisseling van informatie op automatische basis wordt vastgelegd.

Zwitserland was, net als onder meer Singapore, een van de weinige landen die tot nu toe niet had toegezegd gegevens automatisch uit te wisselen. Dat gebeurde enkel in geval van een gerechtelijk onderzoek.

De overeenkomst die nu is getekend, maakt grotendeels een einde aan het bankgeheim dat in het land nog min of meer in stand werd gehouden. Belastingen ontduiken door middel van een bankrekening in Zwitserland wordt nu nog moeilijker gemaakt.