"Autorijden is niet cool meer"

Jongeren wachten steeds langer om hun rijbewijs te halen. Dat zegt de federatie van rijscholen in het weekblad Knack. Vijftien jaar geleden behaalden veel jongeren hun rijbewijs op hun achttiende, tegenwoordig is dat al vaker op hun twintigste of nog later. De reden daarvoor is dat een auto vaak geen noodzaak meer is.

De trend is vooral merkbaar in de grote steden, geeft de federatie aan. "We merken dat over heel Europa. Vanaf het moment dat jongeren alternatieven krijgen om zich te verplaatsen, dan wordt de auto inderdaad minder belangrijk als mobiliteitskeuze", zegt Jeroen Smeesters van de rijscholenfederatie.

De rijscholen zagen de gemiddelde leeftijd waarop een rijbewijs behaald wordt omhoogschieten, van achttien naar twintig à tweeëntwintig jaar. Zelfs vijfentwintig of ouder is geen uitzondering meer. In Vlaanderen wordt die trend in vergelijking met andere landen wel wat afgezwakt door Rijbewijs op School, waarbij jaarlijks zo'n 40.000 laatstejaars hun theoretische rijexamen afleggen. Maar dan nog wordt de praktijkopleiding vaak uitgesteld.

Internetgeneratie

Volgens Smeesters heeft die trend niet alleen te maken met de alternatieven in een grote stad, maar ook met het internettijdperk waarin de jongeren opgroeien. "Zij zijn gewoon minder mobiel in die zin dat ze hun bestellingen via internet doen, ze met hun vrienden praten via internet en dat ze eigenlijk gewoon iets minder op stap gaan."

Ook de kostprijs van autorijden speelt mee. Niet alleen de aankoop, maar ook de brandstof, verzekeringen en verkeersbelasting doen de kosten hoog oplopen. "Jongeren geven vandaag liever geld aan een snelle internetverbinding dan aan een snelle auto", meent Smeesters in Knack.

Buiten de grote steden is er van de trendbreuk echter veel minder sprake. "Het is een stedelijk fenomeen. Je kunt de auto pas missen als er alternatieven zijn", zegt Smeesters. Zoals efficiënt openbaar vervoer of degelijke fietsinfrastructuur.

Toch ziet Smeesters de toekomst pessimistisch tegemoet als het over de rijscholen gaat. "Deze sector gaat geen dertig jaar meer mee. De trend is duidelijk, autorijden is niet cool meer."

Autoverkoop

Automobielfederatie Febiac bevestigt de trend dat steeds minder jongeren op vroege leeftijd met de auto rijden. Het zou gaan om een wereldwijd fenomeen dat ook bij ons reëel is. Toch ziet Febiac geen daling in de verkoop van wagens. Dat heeft vooral te maken met het feit dat heel wat mensen op termijn hun auto vervangen. Exacte cijfers over de verkoop aan jongeren in het bijzonder kan de automobielfederatie niet geven.

Autorijexamen gevolgd via gps

Elk autorijexamen wordt tegenwoordig via gps gevolgd door het examencentrum. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Daardoor is er geen discussie meer mogelijk over een te gemakkelijke of te moeilijke route.

GOCA, de groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs, heeft de examinatoren van de examencentra met een tabletcomputer uitgerust. Die registreert via gps exact welke route tijdens het examen wordt afgelegd. Op die manier is achteraf controle mogelijk.

Een examinator mag bij een ongeval of een file beslissen dat er wordt omgereden, maar er moeten wel altijd een aantal vooraf opgelegde doorgangspunten worden genomen, zegt Marie De Backer van GOCA in de krant.

Meest gelezen