"Beste Bruno, we laten uw uitnodiging voor een moddergevecht liggen"

Groen-voorzitter Wouter Van Besien vindt dat de SP.A moet stoppen met zijn partij te beschouwen als de vijand. Dat zegt hij in een reactie op de uitspraken van socialistische kopstukken van de afgelopen dagen. Zij zeggen dat stemverlies van de SP.A aan Groen of PVDA enkel de N-VA ten goede komt. "Blijkbaar hebben ze heimwee naar de periode toen er enkel drie traditionele partijen bestonden", klinkt het.

Zowel SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte als partijvoorzitter Bruno Tobback herhaalden de voorbije dagen in interviews de stelling dat hoe beter Groen en de PVDA scoren bij de verkiezingen, hoe sterker ze daarmee de N-VA maken. "We zagen hetzelfde al in Antwerpen: PVDA groeide er sterk en De Wever werd burgemeester", aldus Vande Lanotte. "De SP.A is de enige partij die kan realiseren waar de rest van links alleen maar van kan dromen. De ambitie moet niet zijn om een sterke linkse oppositie te hebben, de ambitie moet zijn om een sterke linkse regering te hebben. Als Groen en de PVDA stemmen afsnoepen van de SP.A, rollen ze de rode loper uit voor Bart De Wever", stelt Tobback dan weer in Knack.

"Beste Bruno, we laten uw uitnodiging voor een moddergevecht liggen. Daar heeft deze campagne geen behoefte aan", reageert Groen-voorman Van Besien. Hij vindt dat de Vlaamse socialisten moeten stoppen met Groen te beschouwen als de vijand. "Het is belangrijk dat elke partij van haar eigen sterkte uitgaat, zo overtuigen we allemaal meer kiezers. De SP.A zou beter het gezelschap van Groen in de regering verwelkomen in plaats van deze antipolitiek te blijven voeren."

Van Besien herhaalt ook dat een nieuwe regering met traditionele partijen synoniem staat voor een status quo.

lees ook