"Geïnterneerden in België krijgen ondermaatse behandeling"

Ongeveer 900 geïnterneerden krijgen in de Belgische gevangenissen niet de zorg die hen toekomt. Dat heeft Paul Cosyns, emeritus hoogleraar psychologie (UA), gezegd tijdens een colloquium in de Kamer voor een tweehonderdtal belangstellenden, onder wie ook minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS).
REPORTERS

België telt in totaal 3.876 geïnterneerden. Ruim een kwart daarvan (1.143) verblijft in de gevangenis, maar daar krijgt de overgrote meerderheid vaak niet de nodige zorg. Sinds 1998 is België daarvoor al veertien keer veroordeeld door het Europees Hof van de Rechten van de Mens (EHRM).

"Van de meer dan 1.100 geïnterneerden die in de gevangenis zitten, worden er ongeveer 900 niet of ondermaats behandeld", zegt Paul Cosyns. "We kunnen bij wijze van spreken dus nog 900 veroordelingen verwachten."

"De schandalige situatie in ons land is een structureel probleem en daarvoor zijn enkel structurele oplossingen mogelijk", aldus Cosyns. Hij stelt voor de bevoegdheid van de zorg over te hevelen van het departement Justitie naar Volksgezondheid. Daarnaast moeten de geïnterneerden volgens hem geïntegreerd worden in de algemene gezondheidszorg, waarvan ze nu nog uitgesloten worden.

Tijdens het colloquium komen verschillende experts uit de medische, juridische en academische wereld aan het woord. Ze zijn het erover eens dat de geïnterneerden weggehaald moeten worden uit de gevangenis.

De sprekers benadrukken ook de lichtpuntjes in het Belgische beleid. Zo verwijzen ze naar de nieuwe gespecialiseerde instellingen die in Gent en Antwerpen plaats zullen bieden aan zowat 450 geïnterneerden.

De sprekers tonen zich ook tevreden met de nieuwe wet over de geïnterneerden die vorige maand gestemd werd, maar ze wijzen erop dat er in 2007 ook al een wet werd gestemd die onder meer wegens geldgebrek nooit is uitgevoerd.