"Ik heb enorme spijt van wat tussen mij en Clinton is gebeurd"

"Ik werd de zondebok om de machtige positie van de president te beschermen." Meer dan vijftien jaar nadat ze over de hele wereld bekend was geworden door haar affaire met de toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton, doorbreekt Monica Lewinsky de stilte over die relatie. De president kon uiteindelijk zijn hachje redden, maar voor Lewinsky was het voorbije decennium er een van ontgoocheling, met afwijzingen op de arbeidsmarkt en zelfmoordneigingen. Maar nu is het tijd om "over het muurtje te kijken" en te "stoppen met behoedzaam rond mijn verleden heen te lopen", schrijft ze in het blad Vanity Fair.

Monica Lewinsky werkte eind jaren negentig als stagiair in het Witte Huis, ze was toen vooraan in de twintig. Met die stageplaats had ze nooit het wereldnieuws gehaald, ware het niet dat in 1998 aan het licht kwam dat ze een affaire had met de toenmalige Amerikaanse president - en haar baas - Bill Clinton.

Het leidde tot een impeachmentprocedure tegen Clinton in het Congres wegens meineed, maar de president kon uiteindelijk zijn hachje redden en aanblijven. De uitspraak "I did not have sex with that woman", zal echter voor eeuwig en altijd met hem vereenzelvigd worden.

Voor Monica Lewinsky, intussen 40 jaar, kreeg de affaire jarenlang een bittere nasmaak. Meer dan vijftien jaar na datum doorbreekt ze de stilte over die relatie, in het blad Vanity Fair. Waarom? "Omdat het tijd was om te stoppen met behoedzaam rond mijn verleden heen te lopen", schrijft ze. "Ik wil een ander einde aan mijn verhaal, ik heb beslist om eindelijk over het muurtje heen te kijken om zo mijn eigen verhaal weer op te pikken en zin te geven aan mijn verleden. Wat de gevolgen zijn, zal ik snel merken."

"Misbruik, maar relatie met wederzijdse toestemming"

Over haar affaire met Bill Clinton zegt ze in de eerste plaats dat haar "baas" haar misbruikt heeft. Maar ze benadrukt er wel bij dat het om een relatie met wederzijdse toestemming ging.

Het ergste misbruik kwam voor Lewinsky pas nadat hun relatie publiek was geworden. "Ik ben toen tot een zondebok gemaakt om zo de machtige positie van de president te beschermen", schrijft ze. "De Clinton-regering, de aanklager en zijn volgelingen, de politici aan beide zijden en de media hebben me allen gebrandmerkt. En omdat het gedrenkt was in macht, is dat brandmerk voor altijd gebleven."

"Ik heb zelf enorme spijt van wat er tussen mij en president Clinton is gebeurd", kijkt ze terug op die periode. "Laat het me nog eens zeggen: I. Myself. Deeply. Regret. What. Happened."

Ontgoocheling op de arbeidsmarkt

De affaire heeft het verdere leven van Lewinsky enorm bepaald. "Ik word nog elke dag herkend." Na haar stage ging ze studeren in Londen, maar bij haar terugkeer naar de Verenigde Staten, volgde de ene ontgoocheling na de andere. Ze slaagde er niet in om een job te vinden in de sector waarin ze wilde werken, communicatie met nadruk op liefdadigheidscampagnes, omdat potentiële werkgevers steeds verwezen naar haar "verleden".

Lewinsky vertelt ook dat ze een tijdje suïcidaal is geweest, tijdens de ondervragingen en enkele periodes nadien. "Mijn moeder zat toen wekenlang, nacht na nacht, aan mijn bed. De schaamte, de minachting en de angst die rond mij hingen, deden haar vrezen dat ik mijzelf van het leven zou beroven."

"Anderen helpen in hun donkerste moment van vernedering"

Door nu na zoveel jaren de stilte te doorbreken, wil Lewinsky eindelijk doorgaan met haar leven. "Door mijn verhaal te delen, denk ik anderen te kunnen helpen in hun donkerste moment van vernedering", schrijft ze. "Op die manier kan ik zin geven aan mijn verleden."

Lewinsky wil zich naar eigen zeggen inzetten voor mensen die het slachtoffer worden van vernedering en pesterijen op het internet en er in het openbaar over spreken. "Want ik was destijds wellicht niet alleen de meest vernederde persoon in de wereld, ik was mogelijk ook de eerste persoon wiens wereldwijde vernedering gedreven werd door het internet."

Het artikel in Vanity Fair verschijnt morgen volledig online. Volgende week ligt het blad in de winkel. Op de website van Vanity Fair is een uittreksel uit het artikel gepubliceerd.