"Waterlelies" van Monet voor bijna 20 miljoen euro geveild

Het schilderij "Waterlelies" ("Nymphéas") van de Franse impressionnist Claude Monet is in New York geveild voor 19,4 miljoen euro tijdens de openingsavond van de lenteveilingen.

Monet schilderde het werk in 1907. De waarde van het doek was geraamd op 18 tot 21,5 miljoen euro. In totaal werden 47 loten verkocht voor in totaal ongeveer 205 miljoen euro.

Een ander topstuk, "Portrait de femme (Dora Maar)" van Pablo Picasso, werd afgehamerd voor 16,2 miljoen euro, wat lager is dan geschat, namelijk tussen 18 en 25 miljoen euro.

Met de veiling van impressionistische en moderne kunstwerken heeft Christie's de lenteveilingen in New York afgetrapt. Sotheby's veilt vandaag maar liefst veertien werken van Picasso, waaronder "Tête de Marie-Thérèse", dat geschat wordt op 11,5 miljoen euro. Nog in de catalogus van Sotheby's: "Pont Japonais" van Claude Monet en verschillende beelden van de Zwitserse kunstenaar Alberto Giacometti.

Met "Place publique" van Paul Delvaux gaat ook een Belgisch werk onder de hamer. De prijs van het werk wordt geschat op 1,5 à 2 miljoen euro.

Volgende week komen dan de naoorlogse kunstenaars aan bod. Bij Christie's zijn dat onder meer Mark Rothko met "Untitled", Jean-Michel Basquiat met "Do not revenge" en Andy Warhol met "Race riot", "John Lennon" en "White Marilyn".

Maar het meest in het oog springende werk is "Three studies for a portrait of John Edwards", een drieluik van Francis Bacon uit 1984 dat geschat wordt op 57,5 miljoen euro. Het drieluik, een portret van de Londense pubeigenaar John Edwards, een van de beste vrienden van Bacon, wordt aangeboden door verzamelaar Pierre Chen.

Bacon maakte in totaal 28 drieluiken. Vorig jaar nog ging "Three studies of Lucian Freud" voor ruim 1 miljoen euro onder de hamer, het hoogste bedrag ooit voor een kunstwerk bij een veiling.

In de afdeling hedendaagse kunst  gaat de aandacht naar kitschmeester Jeff Koons, van wie bij Christie's een zilveren trein wordt verkocht en bij Sotheby's een levensgroot beeld van animatiefilmheld Popeye. Beide werken zouden wel eens evenveel kunnen opbrengen als de Monet, namelijk elk 18 miljoen euro.