"Wilfried was een verzoener, De Wever is een splijtzwam"

Een half jaar na het overlijden van haar echtgenoot Wilfried Martens heeft Miet Smet (CD&V) haar eerste politieke interview gegeven. "Wilfried was een verzoener. De Wever is een splijtzwam, tussen de Vlaamse partijen, en tussen Vlaanderen en Wallonië", zegt ze in Knack.
Miet Smet op het CD&V-congres eind vorige maand in Brugge.

Miet Smet (71) was 5 jaar gehuwd met oud-premier Wilfried Martens, toen die in oktober vorig jaar overleed. Aan het weekblad Knack geeft ze nu haar eerste politieke interview sinds het overlijden van haar echtgenoot. Te beginnen met de vraag hoe het nu met haar gaat. "Veel mensen stellen die vraag. Ik vind het niet erg, maar ik zeg hen ook: dat is de verkeerde vraag. Zo’n vraag is heel moeilijk te beantwoorden. Dan heb ik liever dat ze gewoon iets vertellen over Wilfried", antwoordt ze.

Het boegbeeld van CD&V heeft behoefte aan alleen zijn. "Natuurlijk vind ik troost als Wilfried collectief geëerd wordt, zoals op het EVP-congres in Dublin. Of tijdens het recente CD&V-congres in Brugge. Het feit dat ze een Europees gebouw naar hem vernoemen of een straat in Evergem, doet deugd, maar dat neemt niet weg dat ik ’s avonds alleen wil zijn met mijn verdriet."

"Wilfried was voor samenwerking"

Wat betreft de nationale politiek is Smet scherp voor de N-VA. "Wilfried was voor samenwerking. De N-VA is dat niet omdat haar nationalisme absoluut is. Wilfried ijverde voor een grotere bevoegdheid voor de regio’s en hij heeft dat ook gerealiseerd", zegt ze.

De jonge Martens stond bekend als een flamingant in zijn partij. Zijn er overeenkomsten met de jonge De Wever? "Wilfried was fundamenteel anders. Hij was een verzoener. De Wever is een splijtzwam, tussen de Vlaamse partijen, en tussen Vlaanderen en Wallonië", antwoordt Smet. "Wat ik afschuwelijk vind, is dat De Wever geen enkel respect heeft voor zijn eigen ministers", zegt ze ook, verwijzend naar de onderwijshervorming.

"Overal scoren de populistische partijen goed"

Smet zegt voorts dat De Wever enkele grote verschillen negeert als hij bij zijn plannen voor de index verwijst naar de periode van Martens en Dehaene. "Het systeem bleef toen wel behouden", benadrukt Smet. "Nu willen sommigen het hele indexsysteem gewoon afschaffen." Martens en Dehaene konden hun hervormingen ook doorvoeren dankzij goede banden met het middenveld, maar de N-VA heeft volgens Smet "geen respect voor middengroepen".

Het succes van de N-VA past in een internationaal fenomeen, aldus Smet. "Overal scoren de populistische partijen goed. De Wever is geen Vlaams fenomeen. Zijn succes is te vergelijken met wat in Frankrijk gebeurt met Marine Le Pen, wat in Nederland gebeurde met Pim Fortuyn, wat in Engeland gebeurt. Wat speelt daarin mee? De angst van de mensen voor de globalisering."

"We verdienen 20 procent"

Zelf staat Smet niet op een lijst deze verkiezingen. Nochtans was haar de lijstduwersplaats op de Europese lijst aangeboden. "Ik ben daar voorlopig niet toe in staat", zegt ze. Maar ze heeft er goede hoop op dat CD&V het beter zal doen dan de peilingen voorspellen. "Het zou 20 procent moeten zijn en we verdienen dat ook."

Dat CD&V in zee zal gaan met de N-VA na 25 mei, is volgens Smet verre van zeker. "Wij gaan ons niet verkopen. Op den duur denkt iedereen: N-VA wordt de grootste partij en de CD&V zal wel meedoen. No way. Als ze ons willen hebben, zullen de kiezers ook voor ons moeten stemmen."

lees ook