Amerikaanse architect Gehry krijgt Prins van Asturië-prijs

De Amerikaanse architect Frank Gehry, bekend van onder meer het Guggenheim Museum in Bilbao, is de laureaat van de Spaanse Prins van Asturië-prijs voor de kunst. De jury legde haar keuze woensdag uit met de nieuwe impuls die de 85-jarige aan architectuur gaf.
AP1997

De werken van Frank Gehry "zijn een meesterlijk spel met complexe vormen", beklemtoonde de jury. "Ze onderscheiden zich door het gebruik van niet-alledaagse materialen zoals titanium en door technologische innovatie."

De gerenommeerde Prins van Asturië-prijs wordt jaarlijks in acht categorieën uitgereikt en is telkens 50.000 euro waard. In de categorie kunst waren 36 kandidaten uit 19 landen genomineerd.

Gehry, die de Canadese en Amerikaanse nationaliteit heeft, sleepte met zijn bouwwerken al heel wat prijzen in de wacht. In 1989 kreeg hij zo de Pritzker Prizes, de belangrijkste onderscheiding in de architectuur. De architect is onder meer bekend van het Guggenheim Museum in Bilbao in Spanje, uit 1997.

Gehry zag in 1929 het levenslicht in Toronto. In 1947 verhuisde hij met zijn ouders naar Los Angeles.