Annemans: “Als we nu overeind blijven, kunnen we opnieuw groeien”

Op de redactie van jongerenpersagentschap C.H.I.P.S. StampMedia was Vlaams Belang-kopman Gerolf Annemans woensdag te gast voor een chatsessie met jongeren. Een uur lang kon iedereen die dat wilde hem een vraag stellen. “Als je kijkt naar de problemen waarmee jongeren worstelen, kom je automatisch bij de thema’s van het Vlaams Belang terecht.”

Angst voor kritische vragen heeft hij niet. Al Vlaams Belangvoorzitter heeft Gerolf Annemans uiteraard al voor hetere vuren gestaan. Zelfs onder het huidige politieke klimaat, waarin Vlaams Belang electorale klappen krijgt, blijft hij ijzig kalm. “Wij zijn een zweeppartij die thema’s die andere partijen negeren bespreekbaar maakt. Onze soms controversiële positie geeft ons veel mogelijkheden om dynamisch uit de hoek te komen”.

Migratie & racisme

Vlaams Belang staat vooral bekend als de partij die met omstreden standpunten omtrent migratie uit de hoek durft te komen. 50 jaar geleden kwamen de eerste arbeidsmigranten naar België, ondertussen zitten we al aan de derde generatie die zich ondertussen Belg mag noemen. Moeten al die mensen dan zonder pardon het vliegtuig op? “Natuurlijk niet”, repliceert Annemans. “Wel pleit ik voor een immigratiestop en een strakke en duidelijke integratiepolitiek. Die alles-komt-goed-show van de andere partijen moet stoppen!”

Ondertussen haalt rechts politicus Geert Wilders bij onze noorderburen de media met een ‘minder-minder-minder-politiek’, en Vlaams Belang doet vrolijk mee. Recent kwam Annemans’ partijgenoot Dewinter nog in opspraak door het Minder Minder Minder-spel. “Dat spelletje is ook maar wat het is”, sust Annemans. “Een spielerei tijdens de campagne. Terecht klaagt Filip Dewinter aan dat er heel wat minder aandacht is voor een inhoudelijk boek dat hij publiceerde gisteren dan voor dat spel. Het is trouwens niet racistisch.”

Speaking of which: hoe lang nog voor VB weer tegen de justitiële lamp loopt wegens racisme? “Achter de schermen is alles al in gereedheid gebracht voor een nieuw proces na de verkiezingen. Hopelijk houden de Vlaamse kiezers ons recht om een nieuwe laffe aanval te doorstaan”.

N-VA als schietschijf

Voor Vlaams Belang is de N-VA een partij zonder ruggengraat. Toch zijn de afgelopen tijd heel wat VB’ers overgestapt naar de partij van De Wever. Maar of die ‘nieuwe’ partijleden ook hun oude partijvisie introduceren bij de N-VA? “Neen, als ik bijvoorbeeld kijk hoe hun standpunt over een onafhankelijk Vlaanderen nu al is afgezwakt tot een Belgische sociaal economische herstelregering dan zullen ze vooral hun geweten hebben uitgeschakeld.”
 

Welke rol kan de ‘eeuwige oppositiepartij’ dan zelf nog spelen? “Vlaams Belang blijft meer dan ooit nodig. Wij breken Vlaanderen open met nieuwe thema’s. Op het motto ‘Bart brengt het in orde’ moet je niet rekenen”. Als Antwerpenaar kan Annemans overigens uit ervaring oordelen over zijn burgemeester. “Volgens mij zijn de Antwerpenaars niet erg onder de indruk van De Wever”.

“EU is geen redding”

Het Vlaams Belang gelooft niet in het voortbestaan van België noch in de kracht van Europa. “Europa kan een alles behalve goed palmares voorleggen. Meer dan ooit is er hoge armoede en werkloosheid in een wankelende en dure muntunie. Landen die niet in de EU zitten zoals Noorwegen, Turkije of Zwitserland doen het veel beter. De EU is geen redding maar een probleem aan het worden!”


Daarbij gelooft de kopman ook dat België geen toekomst heeft. “Vlaams Belang strijdt in de eerste plaats voor een ordelijke opdeling van België met een onafhankelijk Vlaanderen als eindresultaat. Vlaanderen moet, alsook de Europese instellingen, een klein Zwitserland worden.”
In onze buurlanden scoren eurosceptische partijen zoals de FN van Le Pen of de PVV van Wilders wel goed, bij het Vlaams Belang is dat voorlopig nog niet het geval. Toch blijft Annemans optimistisch. “Als we nu sterk overeind blijven kunnen we nadien, net zoals Le Pen en Wilders, opnieuw groeien”.

Toekomst

Wat 25 mei voor het Vlaams Belang zal betekenen, weet niemand zeker. “Ik hoop 10 procent te behalen”, zegt Annemans. Of die wens uitkomt zal deels ook door jongeren bepaald worden. Maar waarom zouden zij voor het Vlaams Belang stemmen? “Jongeren zullen vaak stemmen voor partijen die het goed doen. Daar gaan wij deze keer dus niet bij zijn.”

Annemans vraagt hen ten slotte toch wat dieper na te denken. “Als je kijkt naar de problemen waarmee jongeren worstelen kom je automatisch bij de thema’s van het Vlaams Belang terecht. Stop dus maar wat peper in die flauwe politieke saus. Wij zijn eerlijk. Duidelijk. Echt”, besluit hij.
 

lees ook