Arbeiders bij DuPont Mechelen leggen het werk neer

Bij plasticproducent DuPont in Mechelen is een staking uitgebroken bij de arbeiders. Bonden en directie onderhandelen nog over de cao 2013-2014, maar die kwam er tot nog toe niet. Dat meldt de vakbond ACV en wordt bevestigd door ABVV.

Sinds 23 april voeren ruim 100 arbeiders bij DuPont prikacties uit. Ook een aantal bedienden sloten zich aan af en toe bij aan. Directie en bonden onderhandelen al weken om te komen tot de cao voor de periode 2013-2014.

Volgens ABVV-secretaris Willy Van Den Broeck houdt de directie de boot steeds af. "Gedurende vier vergaderingen heeft de directie nooit iets op papier willen zetten. Wij dringen al lang aan op een voorstel, maar dat komt maar niet. Dit is de naam sociaal overleg onwaardig."

Maandag vond een verzoeningspoging plaats in Brussel. "Helaas ook zonder resultaat", zegt Paul Schoeters van ACV. "De verzoeningspoging kwam van de directie zelf, maar ter plaatse zegt men doodleuk dat zij zelf geen voorstellen willen doen. Wij hebben de indruk dat de directie geen cao wil. Een verloren dag en voor ons onbegrijpelijk."

Daarop hebben de arbeiders het werk vandaag neergelegd. De bedienden sloten zich niet bij de staking aan omdat er voor hen eerder al wel een akkoord werd bereikt.

De bonden vragen om een indexering van de maaltijdcheques, en de wegwerking van de resterende discriminatie tussen arbeiders en bedienden. "Zo zijn er bij DuPont heel wat technische bedienden die een hogere shiftvergoeding krijgen dan de arbeiders. Dat is historisch zo gegroeid, maar dus ook al jaren een heikel punt", aldus Van Den Broeck.

De directie van DuPont, die naar eigen zeggen snel een akkoord wil, stelt wel al eigen suggesties gedaan te hebben. "Omdat we rekening moeten houden met de wettelijk vastgelegde loonnorm, stellen we voor om met een "cao 90" voor variabele verloning volgens prestaties te werken", zegt woordvoerder Karin Lauwaerts. "Daar zijn de bonden niet op ingegaan, en dus moeten we naar andere pistes zoeken." Lauwaerts bevestigt dat de directie een vastgelegde vergadering van vandaag heeft afgeblazen. "De staking die vannacht uitbrak, gebeurde zonder stakingsaanzegging en dat terwijl de gesprekken nog lopen. Dat aanvaardt de directie niet."

De staking bij DuPont zal voorlopig tot en met vrijdag aanhouden. Die dag vindt er ook een ontbijtvergadering plaats om de actie kracht bij te zetten. Dinsdagochtend volgt op voorstel van de directie opnieuw een gesprek.