Australië vangt meer dan 170 haaien

Langs de westkust van Australië heeft de overheid een systeem opgezet om haaien te vangen. Daarmee wil ze het aantal aanvallen terugdringen. Er zijn op die manier al meer dan 170 haaien gevangengenomen, maar dat haaienbeleid botst op heel wat kritiek down-under.
AP2014

De afgelopen 3 jaar zijn er langs de Australische kusten 7 mensen gedood door een haai. Om die aanvallenplaag tegen te gaan, heeft de Australische overheid de eerste 4 maanden van dit jaar een vallensysteem uitgetest langs enkele drukbezochte stranden. Resultaat: ruim 170 haaien werden gevangengenomen, de 50 grootste ervan werden doodgeschoten.

"Ik denk dat onze strategie werkt", zegt Ken Baston, de plaatselijke minister van Visserijen. "We zullen natuurlijk nooit weten of de gevangengenomen haaien effectief mensen zouden hebben aangevallen, maar de regering zal altijd prioriteit geven aan een mensenleven."

De Australische overheid wil het systeem 3 jaar langer behouden, maar tegenstanders zijn niet overtuigd van de goede werking ervan. Volgens hen is het systeem nefast voor het ecosysteem. De vallen zouden ook niet de juiste haaien strikken. Critici noemen de maatregel een stunt van plaatselijke politici. "De mensen willen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat dit beleid onze stranden veiliger maakt", klinkt het.

Bovendien lijkt het systeem niet helemaal waterdicht. Vorige maand nog werd het lichaam van een duiker teruggevonden die door een haai was aangevallen. De oppositiepartijen in West-Australië lijken er wel baat bij te hebben. De Green Party (de Groene Partij) kreeg er vorig weekend bij een tussentijdse verkiezing prompt 6% kiezers bij.